5 alternatieve manieren om te reizen

Door Europa zonder het vliegtuig

Marie

Met het vliegtuig reizen is vervuilend voor het milieu, dat wist je misschien al. Maar hoe vervuilend? Uit onderzoek blijkt dat een vlucht naar Bangkok te compenseren is door drieënhalf jaar vegetarisch te eten. Dat zegt genoeg. Daarom enkele milieuvriendelijkere reisalternatieven.

Te voet

De gemakkelijkste en goedkoopste optie is om gewoon te voet te gaan. Let wel: dit vraagt veel voorbereiding. Daarom is het interessant om laagdrempelig te beginnen, in de Ardennen bijvoorbeeld. Saai? Nope! De Ninglinspo-route is daar een mooi voorbeeld van. Dat is een rivier in de buurt van Luik, die een parcours aflegt, een stevige klim en prachtige uitkijkpunten. Soms kun je zelfs vossen spotten!

Vind je de Ardennen te pussy, dan kun je altijd naar Duitsland trekken. Wat dacht je van een acht dagen durende tocht langs de Malerweg in het Nationalpark Sächsische Schweiz? Deze route is volgens wandelaars de mooiste route van Duitsland.

 

Fiets

Je hebt maar de noordergrens over te steken en je komt terecht in het fietswalhalla. Een aanrader: vertrek vanuit België met de fiets en rij naar een stad zoals Rotterdam, Utrecht of Den Haag. Twee daagjes fietsen langs prachtige baantjes - voor fietspadfetisjisten is Nederland echt de hemel op aarde - maakt je vakantie sportief, en het leukste is dat je nadien per fiets de stad kunt verkennen! In Nederlandse steden is de fiets een grote meerwaarde om vlot de stad te ontdekken. Je komt sneller op plekken die je anders niet zou bezoeken wegens te ver, of te weinig tijd. Maar op een fiets vlam je overal naartoe in no time. Nog een tip: een tandem is dubbele pret!

Trein

Er zijn veel verborgen parelroutes in Europa, en met de trein is zoveel leuker dan met je auto, aangezien je tijd hebt om dingen te doen in tussentijd. Je hoeft niet op het verkeer te letten dus je kunt ongestoord uren door het raam zitten kijken, boeken lezen of muziek luisteren. Een echte zomeraanrader is het traject van Boedapest in Hongarije naar Split in Kroatië. De rit duurt zo’n vijftien uur en brengt je langs adembenemende landschappen, maar extra leuk is het festivalseizoen dat je eraan kunt koppelen. In de vertrekstad Boedapest heb je het bekende Sziget Festival van 8-15 augustus, de trein brengt je langs het Balatonmeer, waar Balaton Sound doorgaat van 4-8 juli, en in Pula is er het Seasplash Festival van 19-22 juli. Het is wat onhaalbaar en onbetaalbaar om al die festivals te doen, maar keuze genoeg dus!

Boot

Reizen op het water is opnieuw een heel andere ervaring, die je reis uniek en onvoorspelbaar maakt. Scandinavië en Slovenië zijn prachtige streken voor kanoreizen, maar ook in Frankrijk vind je al aantrekkelijke kanoroutes. Zo kun je in de Franse Alpen een vijfdaagse kanotocht maken, met veel afwisseling. Er zijn zowel rustige, brede stukken, waar je volledig ontspannen kunt dobberen, als wildere stroomversnellingen waar je goed moet mikken tussen de stenen. Wees op voorhand maar eerlijk met jezelf - waarschijnlijk zul je meer dan eens uit de boot vallen, maar dat zijn alleen maar goede vakantieverhalen!

 

Liften

De auto is geen absolute boosdoener. Je kunt ook liften om het milieu te besparen, met Route du Soleil bijvoorbeeld. Door met z'n allen te liften naar Barcelona bespaar je wel 400 ton CO2! Wie het concept van Route du Soleil niet kent, heeft waarschijnlijk onder een steen geleefd het voorbije decennium, maar het is een liftwedstrijd waarbij je zo snel mogelijk in Barcelona moet zien te geraken. Elke dag zijn er checkpoints als tussenstop waar feestjes georganiseerd worden en aan het einde van de rit kun je ervoor kiezen om nog enkele dagen in Barcelona of de Costa Brava door te brengen.