5 do's en don'ts als je in Frankrijk gaat studeren

Word man/vrouw van de wereld.

Yasmine

BILL-reporter Yasmine trok een semester naar Marseille om er te studeren en ontdekte dat er meer aansprekingen zijn dan "bonjour" en dat je best niet te veel vergelijkt met je leven thuis. Dit zijn haar tips:

DO's 

1. Ga samenwonen

Hok samen met andere uitwisselingsstudenten. Je drukt de kost en kan gratis je vreemde talen oefenen! Bovendien zitten je medebewoners in hetzelfde schuitje en willen ze net als jij, het meeste uit hun buitenlandervaring halen. 

2. Leer lokale aansprekingen

Zelf was ik in de veronderstelling dat iedereen elkaar zou aanspreken met "Bonjour!" en dat "au revoir" de afsluiter was. Mijn verwondering was dus groot toen iedereen "salut" tegen me zei om een gesprek te beginnen. Van "Je te kiff" tot "c’est chiant!", respectievelijk "ik vind je leuk" en "dat is strontvervelend", de lokale sappige woordenschat zal je soms verbazen, soms met het schaamrood op je wangen laten lachen, maar vooral helpen. 

3. Winkel op de markt en in de buurtwinkeltjes 

Je vindt er de rijpste groenten en fruit, exotische specerijen en lokale lekkernijen voor een kleine prijs! Het ziet er misschien niet zo clean en nieuw uit als een supermarkt maar dat geeft het dan ook zijn charme. Bovendien leg je er veel sneller contacten. 

4. Ga op zoek naar de bars waar de locals wijn drinken 

Vraag het aan je lokale medestudenten, ze helpen je met plezier verder! Zo zou ik zelf nooit hebben geweten dat ik al een biertje voor maar  2 euro of een pastis voor 1,5 euro zou kunnen drinken door naar het terrasje 500 meter verder te lopen. 

5. Zeg "oui!" op alles

Dit is een tijd die je nooit zal vergeten en waar je razendsnel vrienden zal maken. Aarzel niet om "ja" te zeggen op hun zotte plannen, zo beleef je de leukste verhalen!

DON’T 

1. Mensen tutoyeren (tenzij zij dit zelf eerst doen) 

De grens tussen een spontane "tu" en een gracieuze "vous" is niet altijd even duidelijk als het niet je moedertaal is, dus gebruik zeker de beleefdheidsvorm tegen je proffen en tegen ouderen. Vaak zullen mensen al snel aangeven als ze liever met "tu" worden aangesproken en zoniet, dan ben jij alvast die éne superbeleefde buitenlander met het fingerspitzegefühl om ze juist aan te spreken. Win-win!   

2. Praat Frans, geen Engels

Parlez-vous français? Het merendeel van de personen die je zal tegenkomen zullen al meteen meer openbloeien als jij ze in hun eigen taal aanspreekt. Ook moet je er rekening mee houden dat niet iedereen een even grote krak in vreemde talen is als jij misschien bent. 

3. Vergelijk niet met thuis

Er zullen ongetwijfeld dingen zijn die oost west, thuis best zijn, maar laat dat je niet tegenhouden om met volle teugen te genieten van de andere cultuur waar je in terecht bent gekomen! Het zal je ook niet altijd even in dank worden afgenomen als je over je gastland klaagt. Sta open voor het andere. 

4. Ga niet op zoek naar Belgisch brood, koeken, ...

De etenswaren die je thuis koopt zullen misschien niet altijd vindbaar zijn in Frankrijk. Probeer de lokale (stok)broden te ontdekken en wees niet verbaasd als je gewone koffie een maatje kleiner en zonder melk wordt geserveerd. Als je melk wil, moet je daar meestal speciaal om vragen. En don’t be fooled: een noisette is geen koffie met nootjessmaak zoals in mijn wilde verbeelding, maar een extreem kleine espresso. 

5. Dure toeristenattracties

Vaak zijn deze veel te duur voor wat ze eigenlijk zijn en kan je de mooie plekken veel beter te voet of met het openbaar vervoer bezoeken. Neem je tijd en geniet, in plaats van erdoor te worden gejaagd in enkele minuten zodat er meer omzet kan worden gemaakt. 

 

En last but not least: wat je ook doet, geniet van je tijd in het buitenland. Bonne chance!