“Crisps betekent chips en chips betekent frieten. Voor de rest gaat alles prima”

Yasmine in the UK

Asli

Foto’s voor “Crisps betekent chips en chips betekent frieten. Voor de rest gaat alles prima”

WAAR BEN JE MAMA?

Studente journalistiek en vrouw van de wereld Yasmine (22) vertrok in februari naar Lincoln. Daar loopt ze stage bij radiozender Siren FM. Omdat het weer in the UK niet bepaald tropisch is, warmen we haar even op met ons vragenvuur. 

Vanwaar het idee om je stage af te werken in het Verenigd Koninkrijk?

Yasmine El Farissi:
“Ik ben enorm gefascineerd door de Engelse taal. Iedereen die me kent weet ook dat ik nooit enkel Nederlands babbel, er zit altijd wat (lees: een heleboel) Engels tussen. Daarom besloot ik mijn stage in het buitenland te doen. Oorspronkelijk zou het Amerika worden, maar je weet hoe moeders zijn: die hebben hun kinderen liefst het dichtst bij zich, dus is het uiteindelijk het Verenigd Koninkrijk geworden. “

Was het moeilijk om een gepaste stageplek te vinden?

“Toch wel. Vaak kreeg ik geen antwoord op mijn mails. Als ze dan toch hadden geantwoord kreeg ik vaak een ‘we’re sorry, but...'. Niet erg bemoedigend. Uiteindelijk wist mijn stagelector mij door te verwijzen naar een lokaal radiostation in Lincoln dat gelinkt is aan The University of Lincoln. Zij zouden mij wel aannemen, aangezien de school samenwerkt met de mijne. Na wat mailtjes heen en weer, had ik eindelijk een stageplaats. Het maakte me eigenlijk, om heel eerlijk te zijn, niet zoveel uit waar ik precies terecht kwam. Zolang ik maar een degelijke stageplaats had en ik naar Engeland kon."

Please be polite 

Werd je warm verwelkomd toen je aankwam? Heb je een cultuurshock meegemaakt?

“Cultuurshock? Niet echt, ik werd enkel duizelig door vooraan in auto’s te zitten omdat ik aan de 'verkeerde' kant zat. Ook het eten verwarde me, want chips zijn frieten en crisps zijn chips en bij elke maaltijd wordt een grote portie crisps weggewerkt. Heel raar voor mij, want wij eten onze chips als snack, niet als maaltijd. Verder ging alles prima, mijn stageplaats was awesome en mijn collega’s en baas waren zeer verwelkomend. Iedereen wou me rondleiden en de stad laten zien. Ik moest ab-so-luut eens up the hill naar the cathedral (heel eerlijk; ik ben er nog steeds niet geweest #shameonme)."

Wat zijn de gelijkenissen met België?

“Ook hier heb je gemeenschappen binnen de stad die zich afzonderen van de rest. Zoals je bijvoorbeeld Meulenberg (in Limburg) kent met heel veel ‘allochtonen’ zijn ook hier gemeenschappen met heel veel Polen. “

Zijn er verschillen? 

“Britten zijn sowieso veel beleefder dan Belgen, ik hoor bijna op elk moment "sorry". Zelfs als ze helemaal niets verkeerd doen. Verder kan je ook geen beledigende dingen zeggen. Zo zei ik eens het ‘n-woord’ en kreeg ik tegen mijn voeten van mijn flatgenoot omdat het echt niet door de beugel kan in Engeland. “

Hotel mama 

Al last gehad van heimwee?

“Niet echt. Vooral niet de eerste paar weken, toen alles nog nieuw en leuk was en mijn flatgenoot mij overal mee naartoe nam. Heimwee kwam pas na een drietal weken toen ik alleen in mijn bed lag, niet in staat om in slaap te vallen, en ik ineens aan mijn zusje moest denken en de avonden waarop we wakker lagen en urenlang babbelden.”

Mis je hotel mama? Want je bent nooit eerder op kot geweest. 

“Ik was in het begin redelijk bang dat ik niet zou overleven, vooral omdat ik nooit op m’n eentje ben geweest. Vroeger kon ik  op elk moment thuiskomen en moest ik me geen zorgen maken over wat ik zou gaan eten. Mama had altijd iets klaargemaakt. Hetzelfde geldt voor mijn was en plas. Maar stukje bij beetje word ik zelfstandiger.” 

McDo & Houseparties 

De leukste momenten tot nu toe?

“Midden in de nacht (volgens mij was het een uur of twee in de morgen) samen met mijn flatgenoot over een drukke baan naar McDonalds rennen. En dan na de Big Mac en Filet o ’Fish een straatrace houden om 4 uur in de ochtend, omdat we zo graag wilden weten wie de snelste was (ik won, al zegt hij van niet). Ook de feestjes zijn niet mis, zo heb ik veel mensen leren kennen tijdens een vette houseparty bij de vriend van mijn flatgenoot.” 

Met wat je nu weet: zou je opnieuw voor Engeland kiezen?

“Mijn moeder gaat er niet al te blij mee zijn, maar zeker en vast. Ik ben zelfs aan het bekijken of ik misschien mijn master aan the University of Lincoln kan behalen."