De do's-and-don'ts van je reis naar Kyoto

Jacotte tipt

Jacotte

Weet jij al waar je heen gaat deze zomer? Om een antwoord op die vraag te vinden, zet Jacotte om de zoveel tijd een verre bestemming in de kijker. Deze keer: Kyoto!

Kyoto. Stad van het akkoord en de bekendste anagram van Tokyo. Als deze oase van rust en structuur nog niet op jouw to-dolijstje staat, dan zorg ik er graag voor. Goed eten, gekke Jappen en geniale hertjes. Hier gaan we!

DO: Hert goan

Aangezien Kyoto zowat barst van de toeristen, is er niets beter dan bij de buren te gaan snuffelen. Zo sta je bijvoorbeeld na een treinrit van een uurtje in Nara. Hoewel je hier de grootste bronzen Boeddha ter wereld vindt, wordt Nara vooral bezocht voor de geheimzinnige herten. Elke ochtend zakt een kudde hertjes af uit de bossen om heerlijk sociaal te doen met de toeristen. Allemaal schattig, maar je gaat pas echt in je handen klappen als je ze een hertensnoepje aanbiedt. Niet alleen blijven ze braaf op vier poten staan, ze buigen ook hun hoofd eerbiedig voor ze dat snoepje aannemen. Welgemanierd much.

DON'T: Fushi mi life 

Fushimi Inari Shrine moet zo ongeveer de meest gefotografeerde attractie in Kyoto zijn. Een wandeling door de doolhof van tempelpoorten gaat dan ook onvermijdelijk gepaard met het ontwijken van selfiesticks en het omverlopen van poserende toeristen en Japanners. Als er een ding is dat de Japanner liever doet dan foto’s nemen, dan is het wel zelf poseren voor die camera. Als bakermat van Canon, Fujifilm, Sony én Nikon mag dat eigenlijk geen verrassing zijn, maar het neemt niet weg dat jouw dag naar de vaantjes is. Fushimi Inari is nochtans wel een prachtige locatie. Mijn tip is dan ook om zo vroeg mogelijk naar hier te komen om de grote massa voor te zijn.

EAT: Sushinderdaad 

Ik wil niet captain obvious spelen, maar als je Kyoto bezoekt (of eender welke Japanse stad) moet je gewoon sushi gegeten hebben. Wie het echter wat origineler wil, kan ik ten zeerste aanraden om vanuit Kyoto de trein richting Kibune te nemen. Dit ontzettend gezellige dorpje is gelegen naast een bergriviertje en stikt van de restaurantjes waar van je Kawadoko kan doen.

Kawadako is het nuttigen van een maaltijd naast of op het water. Ja, Japanners hebben werkelijk voor alles een woord. Vooral in de warme zomermaanden kan een Kawadokoke doen voor welgekomen afkoeling zorgen door het frisse windje dat van het bergriviertje of de waterval in kwestie afkomstig is. Kom hier dus lunchen en geniet van een traditionele Kaiseki maaltijd, een achtgangenmenu dat werkelijk overheerlijk is en wordt beschouwd als de Japanse haute cuisine. ’s Avonds mag je er behoorlijk wat yens tegenaan smijten, maar ’s middags ben je voor 30 euro per persoon al voldaan. 

Conclusie

Kyoto is ondanks alles helaas geen aangename stad. Er is een hele hoop te zien en daarmee bedoel ik zowel het aantal toeristische attracties als de massa toeristen die er dagelijks als paddenstoelen uit de grond komen. Koop daarom een Kansai Thru Pass. Met deze pas kan je gedurende drie dagen (niet noodzakelijk opeenvolgend) onbeperkt reizen in de provincie Kansai. Zo reis je zo vaak je wilt tussen o.m. Kyoto, Osaka en Nara en dat voor maar € 40.

“Hoeveel treinpret is dat dan, Jacotte?” Wel, trouwe lezer, tussen de meest Zuidelijke en meest Noordelijk stad van de Kansai Regio ben je maar liefst 3 uur onderweg. Heerlijk.