De economische kant van cultuur

In wat voor culturele goederen handelt België eigenlijk?

Janne

Wist je dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de grootste culturele handelaars zijn in Europa? Maar in wat voor culturele goederen handelt België eigenlijk? ShopAlike maakte met statistieken van Eurostat een interactieve kaart waarbij de culturele export en import van alle Europese landen met elkaar vergeleken worden.

Culturele handel in Europa

Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat Europa meer culturele goederen exporteert naar de rest van de wereld dan importeert. Binnen Europa nemen het VK en Duitsland samen ruim 50% van alle handel voor culturele goederen voor hun rekening. Het VK alleen al exporteert culturele goederen ter waarde van €10 miljard euro naar andere Europese landen.

Wat met België?

België valt op met een negatieve balans: we importeren meer culturele goederen dan dat we exporteren. België exporteert voor €808 miljoen naar andere Europese landen, maar importeert €1 miljard euro aan culturele goederen per jaar.  

België exporteert veel boeken naar andere Europese landen, met 28% is dit zelfs goed voor ons grootste culturele exportproduct. Belgische schrijvers zijn dus erg in trek bij de rest van Europa! Een ander groot segment (21%) bevat tijdschriften, kranten en magazines (pers). Misschien omdat wij tijdschriften en kranten hebben in meerdere talen, of dankzij onze populaire stripreeksen zoals KuifjeRobbedoes en De Kiekeboes?

De Haven van Antwerpen heeft een groot effect op de cijfers voor België. Volgens Eurostat is het zo dat landen met een grote haven (en daar hoort Antwerpen natuurlijk bij) veel importeren om die daarna weer door te exporteren naar de rest van de wereld (ook wel het "Rotterdam-effect" genoemd). Deze culturele goederen zijn dan niet voor eigen gebruik maar worden weer door geëxporteerd naar andere landen. Het aantal geïmporteerde culturele goederen kan dus lager liggen dan wat de officiële cijfers aangeven.