"De grootste les die ik leerde? Don't take no for an answer."

Karim over studeren in Colombia en je grenzen verleggen

Annelies Mollet

Wie? Karim Elouali (26) uit Mechelen

Studie? Interieurvormgeving

Waar? Luca School of Arts (Brussel)

Programma? Met een Generieke Beurs

In de ban van Amerika

Karim Elouali: “Ik hou van uitdagingen, en heb dus niet lang getwijfeld om op uitwisseling naar het buitenland te gaan. Drie jaar geleden ging ik ook al op uitwisseling naar de VS, en ik ben nu net terug van Colombia. Aanvankelijk bestond er twijfel om mij in het buitenland te laten studeren, omwille van mijn zware dysorthografie en dyslexie. Toch wilde ik me hierdoor niet laten ontmoedigen.” 

“Ik koos voor Colombia omdat het een bestemming is waar niet veel studenten op uitwisseling gaan. Dit prikkelde me des te meer, ik hou ervan om tegen de stroom in te zwemmen."

Hablar Español?

“Ik kende nauwelijks een woord Spaans toen ik in Colombia aankwam. Daarom ging ik een maand vroeger, om Spaans te kunnen leren voor mijn lessen begonnen. Omdat ik bij aankomst nog geen verblijfplaats had, verbleef ik bij mensen thuis via couchsurfing. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb, want hierdoor heb ik vrijwel meteen vrienden gemaakt en mijn eerste woorden Spaans kunnen spreken, hoewel er in het begin toch veel Engels aan te pas kwam (lacht). Uiteindelijk vond ik via vrienden een appartement waar ik kon verblijven.”

Hechte familie

“Een groot verschil met België en ook met de VS, is dat de mensen in Colombia heel warm en open zijn. Ze zijn veel sneller gelukkig dan wij, ze kennen de waarde van het leven omdat ze weten hoe het is om in oorlog te leven (sinds 1964 woedt er een burgeroorlog in Colombia, red.). De feestjes zijn er ook veel grootser, ze zijn het gewoon om een hele groep vrienden mee te nemen als je uitgenodigd wordt voor een feestje. Mijn vrienden werden geleidelijk aan familie voor mij, we zorgden echt voor elkaar. Ook voor mijn studies kreeg ik veel steun van hen, ze lazen onder andere mijn papers na op taalfouten. Mede dankzij hen en behaalde ik mooie resultaten.”

“De mensen in Colombia hebben geen vooroordelen, iets wat ik in de VS helemaal anders ervaren heb. Toen ik in de VS moest overstappen op een vlucht naar Texas, werd ik omwille van mijn naam bij de passpoortcontroles uit de menigte gehaald en moest ik urenlang in een kamertje zitten wachten tot ik ondervraagd werd. Hierdoor miste ik mijn vlucht en hoefde het allemaal even niet meer voor mij. Gelukkig heeft een medewerkster op de luchthaven haar goed hart laten zien en heeft ze mij gratis op de volgende vlucht gezet. Nadien heb ik dit gelukkig niet meer meegemaakt.”

Terug in de tijd

“Een van de mooiste momenten die ik in Colombia beleefd heb, was mijn bezoek aan het dorp Barichara. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, er is nauwelijks toerisme, de mensen leven er op een traditionele manier.” 

“Maar bovenal vind ik dat de mensen zelf Colombia zo mooi maken, omdat ze zo vriendelijk en open zijn. Ze zijn niet beïnvloed door alles wat via de media verspreid wordt. Ze zijn veel authentieker.” 

Grenzen verleggen

“De grootste les die ik heb geleerd, is om geen nee als antwoord te nemen. Geloof in jezelf en ga ervoor, ook als je een functiebeperking hebt. Dankzij mijn uitwisselingen trek ik me veel minder aan wat mensen van mij denken. Je bepaalt zelf je grenzen en je verlegt ze zo ver als je dat zelf wilt.” 

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier