"De Spaanse mentaliteit maakte me rustiger"

Erasmus in Valencia

Eva Nathalie

"Ik heb veel minder zorgen dan vroeger en besef dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomt", vertelt Hanna.

Hanna Koonen (23) studeert Rechten aan de UHasselt en trok vorig jaar op Erasmus naar Valencia. "Ik hoorde dat het er amper tien dagen per jaar regent, dus de keuze was snel gemaakt."

De uitdrukking die ze er het vaakst heeft gebruikt? 'Tranquila', wat zo veel betekent als 'doe maar op het gemak'. "Alles gaat er in Valencia dan ook heel relax aan toe", vertelt ze.

Gevoel van vrijheid

Wat zijn de grootste verschillen met het studentenleven hier?

“In Valencia is alles tien keer feller dan in Leuven. Als je Leuven al wild vindt, moet je dringend afzakken naar Valencia. De studenten beginnen vroeger te feesten, gaan later naar huis en zijn veel losser dan hier. Dat is eigen aan Erasmus: niemand kent je, dus je kan zotte dingen doen zonder dat ze je een leven lang achtervolgen (lacht). Uitgaan is bovendien een pak goedkoper dan in België."

"De studenten beginnen vroeger te feesten, gaan later naar huis en zijn veel losser dan bij ons."

Wat mis je het meest?

“Het gevoel van vrijheid en het mooie weer. Je trekt er ’s ochtends de gordijnen open, ziet een blauwe hemel en vraagt je af wat de nieuwe dag zal brengen. Je hoeft nooit iets te plannen, want er valt altijd wel iets te beleven. De zon heeft ook een gigantische impact op je humeur. In Valencia maakt niemand zich zorgen en alles verloopt er op het gemak.”

Ja, ja en nog eens ja

Wat heb je geleerd?

“Dat ik mijn plan kan trekken. Voor ik op Erasmus vertrok, kon ik niet koken en toch heb ik nooit honger geleden (lacht). De Spaanse mentaliteit heeft me ook rustiger gemaakt. Ik heb veel minder zorgen dan vroeger en besef dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomt. En zonder te willen opscheppen: mijn Spaans is goed. Ik maakte me op voorhand zorgen over de taal, maar leerde veel sneller bij dan ik had gehoopt. Ik koos ook bewust Spaanstalige vrienden uit."

"Zet je over je schaamte en spreek mensen aan op straat. Het is de ideale manier om contact te leggen met de lokale bevolking.”

Tips?

“Zeg op alles ‘ja’! Zelfs als je geen zin hebt om iets te doen of als je moe of ziek bent. Ga overal mee naartoe en blijf tot de laatste man. Zo maak je de leukste dingen mee. Probeer zeker samen te wonen met andere studenten in één appartement. Zo maak je onmiddellijk vrienden en is er een leuke sfeer in huis. Zet je ook over je schaamte en spreek mensen aan op straat. Het is de ideale manier om contact te leggen met de lokale bevolking.”

Sta je ook te trappelen om een Erasmusavontuur aan te gaan? Neem hier contact op met de verantwoordelijke internationalisering van jouw opleiding.