Heb ik een reisverzekering nodig?

tips & tricks van Wegwijzer

Wat gebeurt er als je ziek wordt, je bagage verliest of een herexamen hebt?

Wanneer je straks op reis vertrekt, denk je liever niet aan ziek worden, een ongeval of verlies van je spullen. Maar wat als onheil toch je pad kruist? Of je hebt een herexamen en kan niet vertrekken? Moet je de reis dan toch betalen? Met de tips & tricks van Wegwijzer ben je perfect voorbereid!

Om te weten te komen of een reisverzekering voor jou nodig is, denk je best eerst na over deze vragen. Wat wil je verzekeren? Waar ga je op reis? Hoe lang ga je op reis? Wat is het doel van je reis? Ben je hiervoor al (een stuk) verzekerd? Is het belangrijk dat je hiervoor (beter) verzekerd bent?

Ben ik dan niet verzekerd via mijn mutualiteit? Als je in orde bent met je bijdragen (eventueel via je ouders), geniet je inderdaad reisbijstand via je mutualiteit. Deze bijstand geldt enkel voor dringende en onvoorziene zorgen bij ziekte of ongeval. Niet bij diefstal of wagenpech bijvoorbeeld. De bijstand verschilt grondig per mutualiteit. Voor reizen van een normale duur in Europa is dit meestal toereikend. Soms is de bijstand voor medische kosten ook buiten Europa zeer ruim, in andere gevallen onbestaande. Er is altijd een beperking in de tijd. Je wordt ook nooit gerepatrieerd wanneer dat nodig is voor een probleem thuis.

En als ik in het buitenland ga studeren? Als je tussen 17 en 25 bent, kinderbijslag krijgt en je studeert in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland, kan de bijstand via de mutualiteit uitgebreid worden tot een jaar 

Wat met gevaarlijke bestemmingen? Hier geldt het advies van Buitenlandse zaken. Als je naar een land of regio trekt waarvoor een negatief reisadvies geldt, ben je niet gedekt, ook niet door een privé-reisverzekering.

Zijn klimmen en duiken verzekerd? De dekking voor medische kosten bij ‘gevaarlijke sporten’ verschilt per verzekering en is soms onbestaande. Voor recreatieve beoefenaars van gevaarlijke sporten bestaan er specifieke verzekeringen. Lid worden van een sportfederatie is soms de beste oplossing.

Kan ik mijn bagage verzekeren? Bagageverzekeringen zijn beperkt en sluiten veel uit. Net waardevolle voorwerpen zijn moeilijk voor de hele kostprijs te verzekeren. Bagageverzekeringen leveren tegenwoordig eerder bijstand bij verlies of diefstal in plaats een financiële vergoeding te geven.

Wat bij een herexamen? Dan komt een annuleringsverzekering van pas. Herexamens tijdens of kort na een geplande reis zijn voor de meeste annuleringsverzekeringen een geldige reden. Vergelijk de verzekeringen, want de periode kan verschillen. 

Sluit ik per reis een verzekering af? Als je vaak reist, is een jaarpolis goedkoper dan de som van verschillende tijdelijke polissen. En die is helemaal goedkoop wanneer je ouders een gezinspolis hebben. Voorwaarde is wel dat je nog thuis gedomicilieerd bent.

Heb je een BILL-bundel? Dan kan je hier gratis het Wegwijzer-dossier over reisverzekeringen lezen. Voor vragen kan je hier terecht of op info@wegwijzer.be. Dit artikel is een gastbijdrage van Filip D’Huyvetter.