Het ABC van studeren in het buitenland

Word m/v van de wereld

Eva Nathalie

Word man/vrouw van de wereld.

A. Kan ik elke bestemming kiezen?

Helaas, je kan niet zomaar een willekeurige bestemming kiezen. Elke opleiding beschikt over een lijst met mogelijke bestemmingen voor een studie of stage. Je kan uiteraard een voorkeur doorgeven aan de verantwoordelijke van jouw opleiding.

In sommige universiteiten of hogescholen is het toegestaan om zelf op zoek te gaan naar een stageplaats in het buitenland, mits die goedgekeurd wordt door de onderwijsinstelling.

 

B. Tellen mijn studiepunten mee?

De meeste Europese landen hanteren het studiepuntensysteem ECTS (European Credit Transfer Sytem), maar er zijn uitzonderingen. Ook de landen buiten de EU gebruiken een ander puntensysteem. Om exact te weten hoe je ECTS in het buitenland moet converteren, neem je best contact op met de verantwoordelijke internationalisering van jouw onderwijsinstelling.

Bij het samenstellen van je studieprogramma in het buitenland, moet je erop letten dat je studiepunten opneemt die overeenkomen met 30 studiepunten per semester of 60 studiepunten per jaar. Het kan zijn dat je minder of net meer vakken moet opnemen dan in België.

 

C. Wat met het kostenplaatje?

Elke onderwijsinstelling bepaalt zelf wie voor een studie of een stage in het buitenland in aanmerking komt voor een beurs. Wie op Erasmus vertrekt, kan recht hebben op een Erasmusbeurs. Hoeveel die bedraagt, hangt onder andere af van je bestemming. 

Er zijn ook andere organisaties en agentschappen die beurzen verstrekken voor internationale studies of stages. Zo heb je VLIR-UOS, het Leonardo da Vinci agentschap, het Prins Albertfonds ... Ook de Vlaamse Overheid kan in sommige gevallen iets voor jou betekenen.

Meer informatie vraag je bij jouw eigen onderwijsinstelling of bij Flanders Knowledge Area.

Een volledig handboek over studeren in het buitenland vind je hier.