Het Gent van Wanthanee Wadngam

Winnares van De Nieuwe Lichting

Famke

Foto’s voor Het Gent van Wanthanee Wadngam

Het Paard Van Troje

Het Paard Van Troje is Wanthanees favoriete koffiebar/boekenwinkel.

Op 5 februari kreeg ze tijdens de finale van De Nieuwe Lichting de hele AB stil met haar eigen nummer Only Shadows Remain. Niemand die het zou denken, maar die vrijdag zong ze voor het eerst op een podium.

Hoewel ze heel breekbaar klinkt als ze zingt, is ze heel vrolijk en spontaan tijdens onze wandeling door Gent langs haar favoriete plekjes.

Wanthanee neemt ons mee naar de Bijlokekaai. Hier komt ze 's zomers graag joggen. "Als ik in vorm ben, dan loop ik 10 kilometer. Maar ik kom hier ook gewoon graag wandelen. Dit is een creatief hoekje in Gent: hier is muziekcentrum De Bijloke, Kunstwerkt, het STAM. Bij goed weer zit iedereen hier op het binnenplein, echt gezellig."

We wandelen verder langs het water naar de Korenmarkt. Aan de Sint-Michielshelling houdt ze even halt. "Dit is voor mij het mooiste uitzicht van Gent. Vanop dit punt heb ik zicht op de Sint-Niklaaskerk. Ik heb een jaartje architectuur gestudeerd en ben nog steeds erg gepassioneerd door gebouwen. Toch twijfelde ik of het wel iets voor mij was. Ik ben daarna overgestapt naar Kunstwetenschappen. Momenteel staan mijn studies even on hold, omdat ik het sinds de finale van De Nieuwe Lichting ontzettend druk heb. Ik had nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden."

"Ik schreef Only Shadows Remain toen ik 17 was, maar durfde er niks mee te doen."

Wanthanee speelt al sinds haar vijf jaar viool en heeft daarmee al heel vaak op een podium gestaan. Maar zingen had ze nog nooit voor publiek gedaan. "Ik heb Only Shadows Remain geschreven toen ik 17 was, maar ik durfde er niks mee doen, omdat die muziekstijl toen nog niet echt populair was. Vorig jaar heb ik het in de studio van een vriend toch opgenomen, omdat ik graag iets tastbaar voor mezelf wilde. Als het aan mij lag, was het daarbij gebleven. Maar een vriendin heeft me toch overtuigd om me in te schrijven voor De Nieuwe Lichting."

Vervolgens wandelen we naar boekhandel/koffiebar Paard van Troje. "Hier verkopen ze alle klassiekers. Veel Engelstalige boeken, maar ook veel leuke hebbedingen. Ik spreek hier vaak af met vrienden."

"Ik probeer van elke reis een uniek muziekinstrument mee te brengen."

Dat ze niet alleen creatief is op vlak van muziek, wordt vrijwel meteen duidelijk als ze ons meeneemt naar Schleiper, de  speciaalzaak voor kunstenaars en creatievelingen. "Ik kwam hier vaak voor maquettemateriaal tijdens mijn opleiding architectuur. Maar het is één van mijn favoriete plekjes in Gent. Ik kan het dan ook niet laten om telkens met iets naar huis te komen." Wanthanee voegt de daad bij het woord en koopt pastelkrijtjes en een schetsboek. "Maar ik ga ze gebruiken hoor", lacht ze.

 Tenslotte eindigen we bij Animato, haar favoriete muziekwinkel. "Ik ben verslaafd aan muziekinstrumenten kopen. Toen ik 9 was, kochten mijn grootouders een oude piano en op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik mijn eerste akoestische gitaar. Sindsdien ben ik verknocht. Ik probeer van elke reis die ik maak een uniek muziekinstrument mee te brengen. Maar ze opnieuw verkopen is tegen mijn principes. Ik heb dus een behoorlijke verzameling instrumenten."

Wie is Wanthanee Wadngam?

  • Ze werd geboren in Thailand en verhuisde naar De Panne toen ze 1 jaar oud was.
  • Ze leerde zichzelf piano en gitaar spelen.
  • Ze heeft geen ervaring in de muziekbusiness en had voor haar optreden in de AB nog nooit met een band gespeeld.
  • Ze schreef haar eerste lied toen ze in het tweede leerjaar zat.
  • Ze had geen ambities in de muziekwereld, maar nu ze De Nieuwe Lichting van 2016 is, wil ze wel heel graag zien waar het naar zal leiden.
  • Ze is pas echt muziek beginnen ontdekken toen ze in Gent ging studeren.
  • Ze is nog nooit naar een festival geweest, maar zal komende zomer wel op Pukkelpop spelen.
  • Wanneer ze zich extreem vrouwelijk voelt en voor de spiegel danst, doet ze dat het liefst op de liedjes van Beyoncé. 
  • Ze kijkt op naar Stromae, vanwege zijn présence en performance.