Het uitgaansleven in Louvain-la-Neuve: "Zeker dat je de ongecensureerde versie wil?"

Ruth studeerde over de taalgrens

Nathalie Hoes

"Zelfs Game of Thrones wordt gedubd, de horror!"

Zin in een buitenlandse ervaring, maar liefst niet te ver van huis? Dan is Louvain-la-Neuve misschien wel iets voor jou! De Vlaamse Ruth studeerde net over de taalgrens en had er de tijd van haar leven. BILL vroeg haar uit over de stad en het beruchte uitgaansleven. 

“Ken je de bungalows van Center Parcs? Daar moest ik aan denken bij mijn eerste bezoek aan Louvain-la-Neuve. Het is er niet bepaald mooi, maar wel speciaal. De stad is superklein: je hebt de campus en dan nog 5 bars, 2 frituren en een feestzaaltje.”

Ruth trok na haar studies Geschiedenis van het oude naar het nieuwe Leuven voor een master gestion (aka bedrijfsbeheer). Het doel: vloeiend Frans voor haar CV. “De eerste maanden verstond ik maar 30% van de les. Bij mopjes of woordspelingen grinnikte ik wat mee. Al kreeg ik veel hulp en complimenten over m'n Frans. Het is een kleine stad, dus je voelt je er snel thuis. Ik heb veel bijgeleerd over mijn eigen land. Vroeger was België voor mij Vlaanderen. Nu heb ik vrienden van Bergen tot Aarlen. Mijn vlotte Frans heeft nadien veel geholpen bij de zoektocht naar een job.” 

"Let op voor kussende Walen!"

"De clichés over Walen zijn waar: ze zijn heel warm en het is makkelijk om vrienden te maken. In de Kempen blijft het op café bij een "joe!". Als je in Louvain-la-Neuve de aula binnenkomt, geef je iedereen een kus. Zelfs ’s morgens op kot nog voor je je tanden hebt gepoetst! Dat was wennen voor mij in het begin. Mijn tante was zelfs bang om op bezoek te komen met al die kussende Walen." (lacht)

 

Het uitgaansleven in Louvain-la-Neuve is berucht. Ruth heeft het overleefd en kan de geruchten bevestigen. “Zeker dat je de ongecensureerde versie wil? Het begint bij je outfit: het ‘uniform’ bestaat uit je slechtste jeansbroek, botten en een hoodie. Zeker geen chique kleren of nieuwe All Stars aantrekken! Er is één feestzaal waar iedereen naartoe gaat, die ziet er in het begin van de avond uit zoals de Albatros in Leuven om 5u ’s morgens. Plassen en zelfs overgeven gebeurt in het midden van de dansvloer. Tijdens mijn eerste avond had ik om half 12 al meer piemels gezien dan in heel mijn leven daarvoor." (lacht)

24h de vélo: "Je moet het één keer meegemaakt hebben!"

"De studenten zijn trots op dit vuile uitgaansleven, het is een soort folklore. Hét evenement van het jaar is de 24h de vélo. Officieel een tegenhanger van de Leuvense 24u loop, maar eigenlijk een excuus om te zuipen. Er wordt maanden op voorhand naar uitgekeken: er is geen les die week en alle studenten uit Wallonië komen af. De NMBS heeft er zelfs een B-dagtripticket voor! Het is echt megamarginaal, ik heb er geen ander woord voor. Iedereen loopt poepeloerezat rond. Je moet het één keer in je leven meegemaakt hebben!" 

Louvain-la-Neuve ligt slechts op een halfuur van Leuven, maar Ruth waande zich toch in het buitenland. “Bij de inschrijvingen sta je in de rij van de buitenlandse studenten. Ik was gewoon om rond half zeven te eten, maar voor acht uur zie je daar geen bord op tafel. Niemand kent Vlaamse referenties zoals De Ideale Wereld of K3. De Waalse studenten kijken naar Wie wordt Euromiljonair. En alles is gedubd, zelfs Game of Thrones! Van Vlaanderen kennen ze alleen Bart De Wever en in hun perceptie is het altijd zijn schuld. Dat vond ik wat kortzichtig en ook de kennis van Nederlands is echt ondermaats. Al werd ik nooit scheef bekeken als Vlaamse, integendeel."

Buitenlands avontuur werkt verslavend, want nu trekt Ruth alweer naar Dubai om voor Emirates de wereld rond te vliegen. “Ik wou graag reizen, maar had geen budget. Dit leek de perfecte oplossing.” Wordt dus vervolgd? 

Ruth's insidertips:

  • Ferme du Biéreau: de place to be voor concerten en theater. Klik hier om je voordeel te claimen.

  • Kom meer te weten over Kuifje in het Hergé museum.

  • Op maandag naar de cinema voor 5 euro.

  • Superorigineel: kies je kot aan de hand van je interesses met kots-à-projet! Circus, gitaar, mensenrechten, Chinees, stimuleren van het Belgisch gevoel? Je kan het zo gek niet bedenken of er is een kot voor. Solliciteer hier voor je droomkot. Elke avond kan je in van die koten terecht voor een gratis concert, voorstelling of evenement.