Hop on the bus, Gus!

Een ecologisch alternatief voor je vliegvakantie

Pieter Claes

Busreizen iets voor senioren? Forget it. Steeds meer busmaatschappijen voorzien verbindingen tussen Europese steden. De ritten vormen een meer ecologisch alternatief voor het vliegtuig. De prijzen vallen bovendien vaak bijzonder goed mee. En met heel wat opstapplaatsen in ons land, geraak je op verrassend veel plekken in Europa.

Is zo’n busrit niet oncomfortabel?

Dat hoeft zeker niet. De maatschappijen steken elkaar de loef af met eigentijdse, comfortabele bussen, ruime zitplaatsen, extra beenruimte, slaapzetels, wifi…

Duurt zo’n reis niet veel te lang?

De bus gaat natuurlijk trager dan het vliegtuig. Maar de netto-tijd van je reis kan wel eens erg meevallen. Bij een vliegreis trek je eerst naar de luchthaven, moet je twee uur wachttijd voorzien… Zeker als je instapplaats dichtbij is, ben je in die tijd per bus al een heel eind weg. En zo’n bus stopt ook nog eens recht in het centrum van de stad van aankomst. 

Waarom is de bus meer ecologisch?

Omdat de uitstoot een pak lager is dan bij reizen met de wagen, het vliegtuig en zelfs de trein.

Wat met je bagage?

Luchtvaartmaatschappijen streven ernaar dat je minder bagage meeneemt en laten je vaak een pak extra betalen voor ingecheckte bagage. Met de bus kan je heel wat meer bagage meenemen. Die krijgt van vertrek tot aankomst een veilige plaats in het afgesloten bagageruim.

Nog voordelen?

Je mag je eigen drank en lunch meenemen op de bus. Er is geen gedoe met check-ins en controles. Heel vaak is er gratis wifi tijdens de reis. En wanneer je een nachtbus neemt, spaar je een overnachting uit.

Wie reist mee?

Je mag als medereizigers een heel divers publiek verwachten. Backpackers, lokale mensen, op sommige verbindingen ook heel wat migranten/gastarbeiders die even pendelen tussen hun plaats van afkomst en hun woon-/werkplek.

Heeft reizen met de bus ook nadelen?

Bij reizen van meer dan 1500 kilometer is het vliegtuig sneller en ook wel eens goedkoper. Soms rijdt een bus om voor andere stopplaatsen. En niet alle maatschappijen maken hun comfortbeloftes waar. Zo durft het toilet(papier) wel eens te ontbreken of is de beenruimte toch wat beperkt. 

Hoe boeken?

Boeken doe je doorgaans het best (en het goedkoopst) via de site van de maatschappij zelf. De grote bedrijven bieden naast hun website ook een mobiele applicatie aan. De meeste maatschappijen accepteren Mastercard, Visa en Maestro. Je kunt soms ook boeken via een reisagent of in een loket van de maatschappij (vaak in de buurt van de opstapplaats). Meestal kan je op de bus zelf geen ticket kopen.

Wanneer boeken?

Wees er op tijd bij, want als je ruim op voorhand boekt, geniet je van mooie vroegboekkortingen. Als je op het laatste moment nog wilt meereizen, is de prijs voor een kaartje meestal een pak hoger.

Welke maatschappij rijdt waarheen?

Om te vinden welke maatschappij je naar welke bestemming brengt, maakte Wegwijzer vzw een dossier met een overzicht van de internationale busverbindingen in Europa. Een lijst van opstapplaatsen en een overzicht van alle maatschappijen per land en van alle landen per maatschappij maken het zoeken makkelijker.

Andere online hulpmiddelen?

busbud is en prijsvergelijker voor busmaatschappijen. Een handige routeplanner voor openbaar vervoer is rome2rio.

Lees hier het dossier over internationale busverbindingen. Heb je een BILL-bundel? Dan kan je gratis de reisbib en databank van Wegwijzer consulteren! Check de details hier.

Dit artikel is een gastbijdrage van Filip D’Huyvetter.