Interview met een globetrotter "Je leert andere culturen kennen, maar ook de Belgische identiteit"

Word man/vrouw van de wereld

Inge

Ellen Joos is het schoolvoorbeeld van een globetrotter. We ontmoeten haar na een vakantietrip naar Canada: het reizend bloed kruipt waar het niet gaan kan. De buitenlandse ervaring op haar cv kan tellen, maar ook in haar huidige job overschrijdt ze regelmatig lands- en continentgrenzen. Wij willen meer weten.

Wie? Ellen Joos

Wat? Erasmus in Valladolid, stage in Southhampton

Studie? Audiologie en Logepedie (KUL)

Na een Erasmusavontuur pur sang in het Spaanse Valladolid, breit ze er nog een stageperiode tijdens haar Master Logopedie en Audiologie in het Engelse Southampton aan vast. Waar ze dan nog een jaartje blijft plakken voor onderzoek en werk. Als clinical specialist reist ze nu de wereld rond van Zuid-Afrika tot Israël en van India tot Slovenië.

Een reis rond de wereld, zowaar.

Ellen Joos: "Ik heb àltijd graag gereisd, en zal dat ook altijd blijven doen. Ik kan me niet voorstellen dat ik van negen tot vijf tussen vier kantoormuren zit. Die buitenlandervaringen wilde ik dan ook niet missen."

"In Engeland kan je perfect in je eentje de pub binnenwandelen en met een hele kliek terug buitenkomen."

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?

"Je leert niet enkel andere culturen kennen, maar ook onze eigen Belgische identiteit. Gewoontes die perfect normaal lijken voor ons, zijn dat niet per se in het buitenland. Zo komen ze in Spanje áltijd te laat en gaat het sociale level van de Engelsen door het dak."

Een voorbeeld?

"In Engeland kan je perfect in je eentje de pub binnenwandelen en met een hele kliek buitenkomen. Qua sociaal gedrag zijn ze daar experten. Het is doodnormaal dat je in de wachtrij een complimentje geeft of een praatje slaat met een wildvreemde. Belgen zijn bij een eerste kennismaking wat terughoudender." 

Helpen die buitenlandervaringen bij je huidige job? 

"Jazeker. Het toont je ondernemingszin, aanpassingsvermogen en durf. Dat hielp ook bij het sollicitatieproces voor deze job. Het onderscheidt je van de massa: met een buitenlandse studie of stage heb je toch een voorsprong."

"Je leert dingen in perspectief plaatsen. Het verandert je visie op de wereld."

Op studievlak heb je allicht heel wat opgestoken, wat is er op persoonlijk vlak veranderd?

"Je leert dingen in perspectief plaatsen. Je bent opgegroeid met bepaalde ideeën en waarheden, maar door te vertoeven in andere landen, besef je dat deze niet absoluut zijn. Het verandert je visie op de wereld, ten goede."

Hoe overtuig je de twijfelende student met de ultieme tip?

"In eerste instantie moet je doen waar je je zélf goed bij voelt. De veilige, vertrouwde omgeving hier in België is aantrekkelijk, maar als je die sprong in het onbekende durft te wagen, krijg je daar zeker iets voor terug."

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier