“Je bent the new guy, dus zeg op alles ja”

Han studeert een jaar in Frankrijk & Canada

Julie

“Een heel bijzondere ervaring was mijn driedaagse hondensledetocht bij -15°C. Daar werd ik om vier uur wakker onder de meest wonderbaarlijke sterrenhemel ooit."

Han Desmedt (18) doet zijn zesde middelbaar opnieuw in het buitenland. Vorig semester vertoefde hij in Frankrijk en nu trekt hij rond in de Canadese natuur. “Slagen is dus geen vereiste, ik wil me concentreren op de taal en de cultuur opsnuiven.”

Han Desmedt: “Een uitwisselingsstudent moet altijd open minded zijn. Neem kleine cadeautjes mee voor je gastfamilie en je lokale vrienden, maar deel ze niet in een keer uit. Steek je valies niet te vol, want je wil zoveel mee naar huis nemen. Kom dus met een gevarieerde kleerkast, want ‘s winters is het heel koud en in de zomer heel warm. Thermisch ondergoed is een handige oplossing.”

Yes man!                                                           

“In het begin van je uitwisseling ben je the new guy. Zeg dus op alles ja, zelfs als je het niet graag doet. Nodig jezelf uit als anderen je niet vragen. Wees spontaan en open en probeer zoveel mogelijk te doen met mensen van je gastland.”

“Toen ik zestien was stelde ik aan mijn ouders voor om te studeren in Engeland. Dit was echter niet mogelijk omdat het diploma vaak niet erkend wordt in België. Zo kwamen we uit op deze Frans-Canadese mix. Frankrijk om mijn buurland beter te leren kennen en mijn Frans bij te schaven en Canada vooral voor de cultuur en het Engels, want ik wil graag in deze taal verder studeren. Natuurlijk vinden ze het spijtig dat ik een jaar weg ben, maar ze vinden het ook een super opportuniteit om mijn grenzen te verruimen en levenservaringen op te doen.”

“Er zullen altijd wel vriendschappen verwateren”

“Mentaal had ik me goed voorbereid op de lange afstand. Af en toe mis ik mijn familie en vrienden, maar ik ben enorm blij met deze kans. Op elk moment in je leven zullen er vriendschappen verwateren. De belangrijkste personen blijven in mijn leven en die vriendschappen verdwijnen nooit. Toen mijn grootouders zwaar ziek werden, had ik het wel moeilijk. Zij kunnen zelf niet skypen maar als mijn ouders hen bezoeken, proberen we het wel." 

La douce France

“In augustus startte mijn avontuur en reisde ik naar Château-Gontier in La Mayenne waar mijn gastgezin me opwachtte. Het leuke aan het dorpje is de kleinschaligheid. Hoewel je zou denken dat ik dan in de boerenbuiten logeerde, woonde ik in het centrum en was er veel te beleven. De rivier La Mayenne snijdt het dorp doormidden. Bij warm weer is het zalig om aan de rand van het water met vrienden te genieten van de zonsondergang. Tijdens de kerstperiode is de nabijgelegen stad Angers zeker een aanrader.”

Qu’est-ce que tu dis?

Het was de eerste maand heel moeilijk om me uit te drukken in het Frans. Dus duidde ik iedere dag moeilijke woorden aan in een krant en zocht ik de betekenis op. Nu kan ik met fierheid zeggen dat ik de taal vlot spreek.”

“De schooldagen duurden meestal tot half vijf ’s avonds. Nadien volgde ik rugby, waarna er ten vroegste om negen uur gegeten werd. De Fransen eten iedere dag een volledig menu: eerst een salade, dan een vlees- of visgerecht en om af te sluiten een kaasplankje met wijn. Dit hangt natuurlijk ook af van de familie waar je te gast bent.”

“Na de aanslagen in Parijs volgden we de hele nacht het nieuws”

“We hadden net gedaan met onze rugbytraining toen we het nieuws hoorden over de aanslagen in Parijs. Iedereen was in schok, woedend en teleurgesteld. Ik informeerde snel mijn familie, die ondanks mijn berichtje toch nog wat ongerust was. We hebben toen heel de nacht het nieuws gevolgd. Ik woonde ook relatief dicht bij Parijs dus ik vreesde voor vrienden en familie daar, maar ook voor de Parijse uitwisselingsstudenten.”

Het vertrek in Frankrijk was vrij emotioneel. Mijn beste vrienden hadden een video gemaakt, de rugbyclub organiseerde een afscheidsfeest en op school gaf iedereen me knuffels. Er zijn vele traantjes gevloeid. Ik ben zeer blij over mijn tijd in Frankrijk, maar ik wist op voorhand dat ik twee keer afscheid zou moeten nemen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ik had zes dagen om mijn Belgische vrienden en familie te bezoeken. Als ik langer bleef, zou het moeilijker geweest zijn om te vertrekken.”

Canada

“Vervolgens trok ik naar het Canadese Petrolia in de streek Ontario. Het is een klein dorpje dat heel dicht bij de Amerikaanse grens ligt en bij de grotere stad Sarnia. Snowshoe walking is daar heel fijn als het net gesneeuwd heeft. Er is ook een kleine skipiste op 30 minuten van Petrolia. Drie uur rijden en je bent ook in Toronto of Detroit. Waar je zeker moet passeren is Tim Hortons, de Canadese variant op Starbucks. Een ijshockeymatch is ook fantastisch. Verder moet ik hier zelf nog veel ontdekken.”

“Mijn gastvader heeft al heel wat gastkinderen opgevangen en elk jaar bezoekt hij met hen Florida. Zo ook met mij. Het was echt een fijne trip. Hij is een super kerel die me een geweldige ervaring wil geven.”

“De lach op hun gezicht maakt mijn dag goed”

“Op school is de band tussen studenten en leerkrachten veel informeler dan in België. Je mag je gsm gebruiken en weigeren om opdrachten uit te voeren. Sommige klassen bestaan uit leerlingen met en zonder een mentale beperking. Dat vind ik een heel goed initiatief. Ik probeer de andere leerlingen dan ook te helpen waar nodig. De lach op hun gezicht als ze iets gerealiseerd hebben, maakt je dag echt goed.”

Poutine zijn frietjes met kroketjessaus en kaas erover. Het is dé specialiteit waar alle Canadezen verslaafd aan zijn, maar ik ben zelf niet zo’n fan.”

“Het was de meest fantastische sterrenhemel”

Een van de bijzonderste ervaringen in Canada tot nu toe was de driedaagse hondensledetocht door het provinciaal natuurpark Algonquin. Ik heb toen een nacht in de hondenslee geslapen bij vijftien graden onder nul. Om vier uur werd ik wakker onder de meest wonderbaarlijke sterrenhemel dat ik ooit heb gezien.”

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier