Karaktervol kamperen, net een tikkeltje anders

Alternatieve kampeeruitjes

Katelijne

Wakker worden tussen de fluitende vogels en vergezeld van je eigen wc-rol een sanitaire stop maken. Ravioli bereiden, of laten we eerlijk zijn - opwarmen - op een gasvuurtje en ’s avonds naar die vervelende muggen wuiven die de zwoele zomeravond verstoren. Erop uitrekken met je tent of caravan is voor de één een ware nachtmerrie, voor de ander overladen met jeugdsentiment.

Maar het kan ook anders. In het kampeerlandschap zijn vele alternatieven te vinden. Ideaal om je inmiddels afgezaagde jaarlijkse kampeertripjes een boost te geven.

Voetjes van de grond

De boomhut

Je hoogtevrees kan je best thuislaten wanneer je voor een overnachting in een boomhut kiest. Wie zich een schamel plankje vol splinters voorstelt, vastgespijkerd met roestige nagels, komt bedrogen uit.

Het gamma varieert van eenvoudige, klein huisjes in een bomen tot enorme, luxueuze paalwoningen. Meerdere verdiepingen, een jacuzzi én ontbijt op bed, het kan allemaal. Met je hoofd in de wolken kan je van een adembenemend uitzicht genieten. Boomhutten zijn tegenwoordig erg populair, zowel in Europa als daarbuiten kan je een huis in het bladerdak huren.

Boomhutten van alle afmetingen op verschillende locaties kan je vinden op Supertrips, Origineelovernachten en Treego.

Pitkamperen

Toch nog te veel luxe? Een verwante kampeertrend is pitkamperen. Je slaapt in een groene druppel die aan een boom hangt, waarin enkel een matras voorzien is. Deze alternatieve manier van kamperen is vooral bedoeld voor kortere verblijven. Gezellig Tarzan en Jane imiteren kan in Borgloon, Wuustwezel en bij onze noorderburen in Garderen. Ook in Engeland stuitten we op een gelijkaardig project.

De boomtent

Is de overstap naar kamperen zonder tent nog te groot, maar ben je de traditionele campings beu? Schaf je dan een tent aan die je letterlijk tussen de bomen kan hangen. Je bent op die manier vrij om je verblijfplaats te kiezen en rond te trekken. Adembenemende plekken in de natuur worden eensklaps omgetoverd tot het decor van jouw tijdelijke slaapkamer.

Geen uitzicht op een adembenemende rotsformatie of woest woud, maar op het recreatiedomein van Mol, waar je de ‘zilvertenten’ kan uitproberen. Zeker een bezoekje waard als je wilt weten of de formule iets voor jou is.  Voor leuke kampeerplekken moet je bij Campr zijn. Bill voelde de bedenkers al eens aan de tand, lees het interview hier.

Hou het droog

Overnachten op een vlot is een unieke ervaring, dat staat als een paal boven water. Met een kano bereik je je dobberende accommodatie, tevens je vervoersmiddel om de toiletten te bereiken. Je hoort het al, kamperen gebeurt hier in alle eenvoud. Geniet van de ongerepte natuur rondom je, luister naar het gekwaak van de eenden en speel verstoppertje in het riet. Al drijvend verpozen kan in België of bij de Noorderburen.

Overnachtingen op een vlot kan je hier vastleggen. Ook in Mol kan je terecht voor een dobberuitje.

Klein en compact

Overnachten in een pod sluit dicht aan bij een overnachting in een tent. Het zeil moet wijken voor een ovaalvorming houten dak en je vermoeide benen kan je laten rusten in een echt bed. De houten ‘tenten’ bieden alle basisvoorzieningen, maar geen extra luxe. Je krijgt er een bed en een tafel met stoelen. Ook elektriciteit wordt voorzien. Slaapzakken tot gamellen, vergeet ze niet op je lijstje te schrijven. Kortom: die goede, oude kampeerervaring blijft helemaal intact. Verblijven in een pod kan bijvoorbeeld in Zwitserland, Frankrijk, Engeland en Nederland.

Doe de indianendans

Je moet niet eerst op bizonjacht om van de huid van een gestroopt dier een verblijfplaats te maken. Je een echte indiaan voelen wordt eenvoudig door een tipi te huren. De kegelvormige tent is wederom enkel voorzien van de basisvoorzieningen, zoals dunne slaapmatjes. It’s all about nature en sfeer met deze optie. Past de titel van opperhoofd beter bij je? Ga dan voor de luxueuzere uitvoeringen of wigwam.

Deze tenten bestaan vaak uit meerdere verdiepingen en bieden al het comfort van een vakantiewoning. Of de indianen destijds jacuzzi’s hadden, valt te betwisten, maar een unieke ervaring wordt het sowieso. Om in een tipi te overnachten moet je niet in ons Belgenlandje blijven, ze staan ook in Portugal, Frankrijk en Nederland. Tijd om gezellig rond het kampvuur de vredespijp te roken.

Kies hier of hier al dansend je tipi uit.

Comfortabel kamperen

Je wilt je aan het kampeeravontuur wagen, maar krijgt kippenvel wanneer iemand het woord survival prevelt. Comfortabel kamperen in een safaritent is de oplossing voor jou. Je slaapt wel degelijk in een tent, check! Maar van ziedende zebra’s of sluipende sabeltandtijgers lig jij niet wakker, je brengt de nacht door in een comfortabel bed. Ook koken in je eigen tent of verpozen met een verkoelend drankje op je veranda behoren tot de mogelijkheden. De safaritenten kan je vinden in verschillende landen, zoals Frankrijk, Italië, Zweden en Spanje

Voor inspiratie voor je volgende avontuur in de wildernis kijk op Safaritenten of Supertrips.

Knus kamperen

Als kamperen voor jou een synoniem is voor gezelligheid, voeg je best een overnachting in een yurt toe aan je bucketlist. De ronde tent staat bekend als de woning van nomaden en is geschikt voor zowel een koude als warme omgeving. In een yurt zelf is het altijd aangenaam warm dankzij de dikke isolatielaag.

Het interieur van de tent bestaat meestal uit een kachel en verschillende dierenvachtjes, die bijdragen tot een knusse sfeer. Ondanks de intieme vibe beschik je in de yurt over voldoende ruimte. Zo staan er bedden in en bevat de tent een zit- en kookgedeelte. Word een echte nomade, pak je biezen en trek naar een yurt in Frankrijk, Noorwegen, Spanje of Nederland!

Leven als een nomade iets voor jou? Kies dan je tijdelijke woning uit op Supertrips of Origineelovernachten.