Nice to meet you, Iceland!

IJsland: een korte kennismaking

Inge

Foto’s voor Nice to meet you, Iceland!

Beyoncé en Jay-Z vertoefden afgelopen kerstvakantie in IJsland.

Als zelfs Beyoncé met hubbie Jay-Z een retourtje IJsland boekt, dan kunnen wij ook niet achterblijven. Met deze gedegen voorbereiding waan je je al een beetje in één van de mooiste landen ter wereld. Whoopee (ook wel 'joepie' voor de locals).

Dit Europese eiland spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding. Wij proberen de waas van mysterie beetje bij beetje te ontwarren. Te beginnen met:

Het boek

'De jongen die nooit heeft bestaan': een pennenvrucht van Sjon, winnaar van de Literatuurprijs en begenadigd schrijver. Björk is al fan, zij prijst de authenticiteit van IJsland in zijn bewoordingen. Centraal in het verhaal: 16-jarige Mani Steinn die leeft, ademt en sterft voor film. Wanneer de Spaanse griep het eiland gijzelt, breekt Mani net uit zijn voegen.

De hap

Een stukje haai, walvis of papegaaidruiker? De IJslandse keuken is allesbehalve doorsnee. Veel vlees en vis, weinig groenten en fruit. Blame de Vikingen: bij de kolonisering volgden een kudde schapen en paarden in hun achterhoede. Dit ruwe volkje is ondertussen verdwenen, hun eetgewoontes nog niet. Toch poppen er in hoofdstad Reykjavik leuke adresjes uit de grond die wat verfijning brengen in die woeste, thuislandse keuken.

Het nummer

Met Sigur Ros en Of Monsters and Men waaiden de sferische muziekjes al over de tussenzeeën tot bij ons. Misschien minder bekend, maar zeker niet minder bemind: Sin Fang Bous. De innige band met de natuur waar IJslanders zo prat op gaan, sijpelt ook muzikaal door. De rustgevende klanken, de fluisterende zang en de vrolijke ondertonen: de perfecte soundtrack om even bij weg te dromen.

De plek

Wij waren alvast he-le-maal mee toen Ben Stiller al long boardend de heuvels afrolde in The Secret Life of Walter Mitty. Wij. Willen. Ook. De weg die je moet zoeken is Seyoisfjaroavegur in Seydisfjordur met - nog een onuitspreekbare naam - de ondertussen beruchte vulkaan Eyjafjallajökull in de buurt. Meer zien? Er zijn tal van vissersdorpjes, vuurtorens en verborgen schatten te ontdekken. Wij zijn al vertrokken. Whoopee!

De mensen

Ze mogen nog op een koud en ijzig stukje land wonen, de IJslandse bevolking is alles behalve frosty. Integendeel: in IJsland is zelfs de politie supersympathiek. De Instagramaccount van het politiekorps van Reykjavik moet met 142 000 volgers zowat de populairste account van een politie-eenheid ooit zijn. Neem vooral zelf een kijkje en ontdek waarom die Ijslanders ons zo charmeren.