Onze reporter op de Biënnale van Venetië

Biënnale di Venezzia

Yasmine Libberecht

Eens elk ander jaar vindt er een groot kunstevenement in Venetië plaats, genaamd de Biënnale. Op twee plaatsen in de stad krijgen kunstenaars van over de hele wereld de kans om hun werk aan het grote publiek te tonen. 

Meestal gaat het over artiesten die al een grote lijst aan tentoonstellingen op hun naam hebben staan, the big fishes. De Biënnale is dan ook een belangrijk evenement voor elke kunstenaar en kunstliefhebber. 

De Biënnale bestaat uit de Giardini en de Arsenale. De Giardini is een groot park waarin verschillende paviljoenen staan die behoren tot verschillende landen. Elk paviljoen is naar de smaak van het land gebouwd en staat er permanent. Dit jaar besloot België om Dirk Braeckman zijn monochrome fotografie te tonen. De Arsenale is een tentoonstelling die overdekt plaatsvind, een driehonderd meter van de Giardini verwijderd. Daar is het niet het land, maar de curator die de artiesten uitkiest. 

Japan boven

Als je in de Giardini wandelt, vergeet zeker niet langs te gaan bij het paviljoen van Japan. Dat was onze persoonlijke favoriet, omdat de getoonde werken erg gedetailleerd waren en getuigden van een grote kunde. Ook hangt er aan de buitenkant een groot werk met neonvoorstellingen van tatoeages die de regio typeren, zoals de naar beneden kruipende tijger. Maar over kleuren en smaaken valt niet twisten, dus ga zeker zelf eens een kijkje nemen en laat je inspireren.

De Arsenale springt uit het oog omdat deze veel overzichtelijker is dan twee jaar geleden. Door minder werk te tonen heeft de curator een beter samenhangend geheel gecreëerd dat nog steeds een grote varieteit aan artiesten en ambachten toont. Zo kan je er een groot en fragiel keramisch werk van Yee Sookyung bewonderen, bestaande uit aan elkaar bevestigde potten en pannen. 

#WaKostDa?

Maar ja, is dat niet duur, zo even naar Venetië gaan? Het zou je verbazen, maar het tegendeel is war. Je kan met Ryanair goedkope retourtickets boeken naar de stad en opteren voor een verblijf buiten het eiland. Zo is de prijs voor een overnachting een stuk goedkoper, bijvoorbeeld in Mestre. Qua eten en drinken zit je zeker goed in Venetië.

Lunch of dineer dicht bij de Biënnale zelf. Dit is verder van het San Marcoplein verwijderd en daardoor liggen de prijzen er lager. Probeer een Apérol Spritz als apéritief. Er zijn twee varianten, een bittere en ééntje die wat zoeter is. Als lunch raad ik een pasta al vongole aan. Culinair is Venetië zeker de moeite, als je een beetje zoekt kan je er hoofdgerechten voor 8 tot 15 euro vinden waarvan de smaak minstens het dubbele van de prijs waard is.

Ook op de Biënnale betaal je je alles behalve blauw, met een dagticket voor studenten vanaf 16,5 euro en een 48-uur ticket voor 23,5 euro. Bovendien zijn er op het einde van deze zomer ook andere evenementen zoals een theaterfestival, filmfestival en een hedendaags muziekfestival.

De 57ste Biënnale loopt nog tot 26 november.