Op naar het buitenland: maar waar precies?

S.O.S. keuzestress

Eva

Belangrijk om te weten: je kan niet zomaar een willekeurige bestemming kiezen.

Nu je -na de quiz- weet welke bestemming bij jou past, is het tijd om je voorkeur door te geven aan de verantwoordelijke van jouw opleiding. Belangrijk om te weten: je krijgt niet zomaar je eerste keuze toegewezen.

Elke opleiding beschikt over een lijst met mogelijke bestemmingen voor een studie of stage. Veel onderwijsinstellingen houden rekening met je aanvraag, maar helaas kan je niet altijd naar de bestemming die je absolute voorkeur geniet.

Stay positive

Niet kwaad zijn omdat je je zin niet kreeg, is de boodschap. Het is niet de bestemming die het verschil zal maken, wél jouw positieve ingesteldheid. Studeren in het buitenland is sowieso een unieke kans en niets houdt je tegen om later nog die andere bestemming te ontdekken.

Heft in eigen handen

In sommige universiteiten of hogescholen is het toegestaan om zélf op zoek te gaan naar een stageplaats in het buitenland, mits die goedgekeurd wordt door de onderwijsinstelling. Zorg dat je voldoende voorbereid bent om te bewijzen dat die ene bestemming en dat ene project écht een meerwaarde kan betekenen voor jou.

Hoge eisen

Wil je enkel naar het buitenland als dat betekent dat je het beste onderwijs ter wereld geniet? De OESO voerde een onderzoek naar de twintig landen met het hoogste onderwijsniveau. De resultaten?


1. Singapore

2. Hong Kong

3. Zuid-Korea

4. Japan

5. Taiwan

6. Finland

7. Estland

8. Zwitserland

9. Nederland

10. Canada

11. Polen

12. Vietnam

13. Duitsland

14. Australië

15. Ierland

16. België

17. Nieuw-Zeeland

18. Slovenië

19. Oostenrijk

20. Verenigd Koninkrijk