Over krekels en pruimen

Schemering boven Shanghai - Yue Tao

Inge

China. Land van mysterie. Voor wie al een stijve nek krijgt, door enkel aan die vliegtuigreis te denken: wij lazen een boek en ontdekten meer dan de introspecties van het hoofdpersonage.

En dat boek was: Schemering boven Shangai van de hand van Yue Tao. Geboren in Shanghai, maar haar huidige coördinaten bevinden zich in Amsterdam. Dit resulteert in een verhaal, trouw aan de Chinese roots, maar gedipt in een West-Europese feel. Hoofdpersonage Lan neemt ons op sleeptouw in haar zoektocht naar identiteit en wijst ons ondertussen de weg in die Chinese cultuur. Wij leerden alvast dat Chinezen een ding hebben met:

 

Krekelgevechten

Vergeet de grootse stadions met vurige matadors, in China plaatsen ze niet meer dan krekels in de ring. Oorspronkelijk amusement aan het keizerlijke hof, nu joelend volksvermaak. Achter het getsjirp van deze kleine insecten, schuilt een indrukwekkende industrie. Gokken op krekelgevechten is immers big business. Zo hokken de krekels enkele dagen voor het grote tornooi samen, ze krijgen exact dezelfde verzorging en voedsel. Op die manier ontduiken ze het gebruik van ... doping. C-r-a-z-y!

Pruimenregens

China kampt met een extreem klimaat, maar door de uitgestrekheid zijn er grote verschillen tussen de regio's. Shanghai heeft als weather-ID milde winters en warme zomers. Van april tot september verwelkomen ze de regen. Veel regen. En een geurtje. Hoofdpersonage Lan beschrijft: "Shanghai ruikt naar schimmel. Zodra ik uit het vliegtuig stap, komt een vetrouwde golf warme, vochtige lucht op me af. Het is nu al augustus, de pruimenregens zijn allang voorbij, maar de schimmellucht is nog niet vervlogen."

De natuur

Het lijkt wel of Chinezen hun interne klok niet per se richten naar hun polshorloge, maar naar de grillen van de natuur. Hoofdstukken in het boek meanderen tussen Vertrek der Hitte, Herfstequinox en Afdaling der Rijp. En zo belanden wij weer bij die krekels. Zij komen tot leven in de herfst, om enkele weken later te transformeren in een agressief beestje. Tijdens de wintermaanden sterft hun levenslust af, om uiteindelijk weggeveegd te worden door een nieuwe generatie. De cyclus is rond, het boek is uit.