Thesissen in Indonesië

Julie Weynans: "Het gaat als vanzelf"

Eva Nathalie

Foto’s voor Thesissen in Indonesië

“Ik reisde eerder al door Azië, dus de cultuurshock viel verrassend goed mee. Ik ben zelfs al gewend aan de rijst bij het ontbijt."

Julie Weynans (26) reisde naar de andere kant van de wereld om haar thesis te schrijven. Ze woont op dit moment in Yogyakarta, een grote stad op Java in Indonesië. BILL vuurde drie vragen op haar af.

1. Waarom trok je naar het buitenland om je thesis te schrijven?

“Omdat ik voor een heel specifiek onderwerp koos: vrouwelijke studentes in Yogyakarta die zich prostitueren om bij te verdienen. Ik studeer bovendien antropologie, een richting die je de kans biedt om veldwerk in het buitenland te doen. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om mijn valiezen te maken. Indonesië leek mij bovendien een interessant land door de brede waaier aan culturen.”

2. Wat met de cultuurshock?

“Ik reisde eerder al door Azië, dus de cultuurshock viel verrassend goed mee. Al merkte ik onmiddellijk dat warm water, elektriciteit en snel internet niet zo vanzelfsprekend zijn. Het leven verloopt hier ook veel meer op het gemak. Je hoeft je dus nooit te haasten, maar het kan stresserend zijn als je afspraken te laat opdagen. Mijn vrienden hebben ook een probleem met de rijst. Ik ben er ondertussen wel aan gewend. Zelfs bij het ontbijt.” (lacht)

3. Hoe raak je aan contacten voor je thesis in een onbekend land?

“Ik spreek gewoon zo veel mogelijk mensen aan. Iedereen is heel benieuwd naar wat ik hier als westerling kom uitspoken, dus het gaat als vanzelf. Mensen vragen me waar ik mee bezig ben en zo komen we snel uit bij het onderwerp van mijn thesis. Het is hartverwarmend om te zien hoe vriendelijk Indonesiërs zijn. Ze helpen mij zonder meer in mijn zoektocht naar goede bronnen en contacten.”

“Hoewel ik na vijf weken pas een eerste écht interview kon plannen, verloopt alles toch relatief vlot. De uitdaging ligt vooral in het volgen van mijn planning. Ik leer hier veel buitenlandse studenten kennen en de plezierreisjes sturen mijn planning al eens in de war.” (lacht)

Sta je ook te trappelen om naar het buitenland te vertrekken? Neem hier contact op met de verantwoordelijke internationalisering voor jouw richting.