Tips en tricks voor een stage in Afrika

"Sta open voor alles en de rest komt vanzelf"

Eva Nowé Nathalie Hoes

Lieke Bonte (22) studeerde verpleegkunde aan hogeschool Vives in Kortrijk. Vorig jaar trok ze drie maanden naar Oeganda voor een leerrijke stage in een klein ziekenhuis. “Ik was altijd al gefascineerd door Afrika en heb dus niet lang getwijfeld om voor Oeganda te kiezen, al was het soms met een klein hartje." (lacht) Ze verzamelde vijf tips om het meeste uit je Afrika-ervaring te halen.

1. Open houding

"De belangrijkste tip is om open te staan voor alles, dan komt de rest vanzelf. Geniet van alles om je heen, kijk met nieuwsgierige ogen en lach, huil en leef mee met de mensen rondom jou. Mijn mooiste herinneringen zijn er gekomen door mijn open houding: koken, lachen en dansen met mijn Afrikaans mamaatje, spelen met de kinderen in het weeshuis, fruit delen met onze Afrikaanse huisgenoten…"

2. Omgekeerde cultuurshock

"Als mensen horen dat je naar Afrika trekt, zullen ze je meteen waarschuwen voor het gebrek aan elektriciteit aan comfort. Maar mijn terugkeer was veel heftiger dan mijn vertrek. Het was schrikken om opnieuw in het drukke, hectische leven van een westerling te stappen. Je moet volgens een vast stramien leven en de Afrikaanse vriendelijkheid valt in België niet te bespeuren. Bereid je dus voor op een omgekeerde cultuurshock."

3. Laat het op je afkomen

"Emotioneel gezien is het moeilijk om je voor te bereiden op de verschillen in gewoontes en gebruiken, maar dat is het mooie eraan. Je leert relativeren, verantwoordelijkheid nemen, voor jezelf zorgen. Kortom: je leert jezelf op een andere manier kennen. Je verliest jezelf en vindt jezelf vervolgens weer meer dan ooit terug. Laat het dus allemaal op je afkomen."

4. Onthoud de simpele momenten

"Oeganda is mijn tweede thuis geworden en mijn ervaring is moeilijk in woorden te beschrijven. Het zijn de simpele momenten die ik het meeste mis en waar ik het vaakst aan terugdenk. Daarom mijn tip: probeer die momenten zo veel mogelijk te onthouden. Als ik mijn ogen sluit, hoor ik mijn Afrikaanse mama zingen terwijl ze de kleren wast met de hand, ik zie de potten op het vuur staan en hoor in de verte het gezang vanuit de kapel. Ik denk aan de vrouwen met hun kinderen op de rug gebonden en zie de bergketen voor mij, met hier een daar een rookpluim van een vuurtje in een afgelegen dorp."

5. Praktische tips

"Het klinkt misschien grappig, maar je zal me nog dankbaar zijn voor de volgende tips. Neem een afsluitbare Tupperwarepot mee waar je eten in kan opbergen. Zo kunnen mieren, ratten en kakkerlakken er niet aan. Shampoo en andere benodigdheden koop je gewoon ter plaatse, zo spaar je plaats uit in je bagage. Oh ja, trek af en toe eens naar een plaatselijke markt om wat meer variatie in je eten te brengen. Het Afrikaanse eten is niet altijd even lekker."

Sta je ook te trappelen om naar het buitenland te vertrekken? Contacteer hier de contactpersoon internationalisering van jouw opleiding.