“Een buitenlandse studie draait om zoveel meer dan studeren.”

Bo’s Britse ervaring wakkerde de reismicrobe aan

Pieter

Bo trok tijdens haar masterjaar een semester naar Groot-Brittannië.

Wie? Bo Vercruyssen (22) uit Brakel

Studie? Communicatiewetenschappen (UGent) 

Waar? Loughborough University, Verenigd Koninkrijk  

Programma? via Erasmusbeurs

Waarom naar het buitenland?

“Waarom niet? Je kan dit maar een of maximum twee keer doen, maar het is wel een ervaring die je meeneemt voor de rest van je leven. Voor het geld hoef je het ook niet te laten. Er zijn beurzen en als student kan je makkelijk vakantiewerk doen om zelf wat te sparen voor die trip.”

Waarom Groot-Brittannië?

“De keuzes voor mijn studierichting, communicatiewetenschappen, waren behoorlijk beperkt. (lacht) Omdat ik in mijn masterjaar rond televisie werkte, was Zuid-Europa minder interessant, omdat de meeste landen daar op dat vlak minder ver staan dan wij. Noorwegen en Zweden leken me dan weer heel koud, maar vooral heel duur. Vandaar de keuze voor Groot-Brittannië. Dat ze er gewoon Engels spreken was mooi meegenomen.”

Engeland is natuurlijk ook niet goedkoop.

“Klopt, al viel dat uiteindelijk wel mee. Het hangt er allemaal vanaf welke keuzes je maakt. Ik lette er wel op waar ik mijn boodschappen deed. Zo’n verblijf in het buitenland is anders dan het typische kotleven in België, waar iedereen in het weekend gewoon naar huis gaat. Nu moest ik in alles zelf voorzien.”

"De proffen kenden me gewoon bij naam, heel raar!"

 

Money, Money, Money 

“Vanaf het moment dat je wordt toegelaten op een buitenlandse universiteit waarmee UGent samenwerkt, maak je kans op een mobiliteitsbeurs. Uiteraard moet je je ervoor aanmelden en komt er wat papierwerk bij kijken, maar je wordt goed begeleid.”

“Ik kreeg de toelage in twee delen. Het eerste deel ongeveer halverwege mijn semester in het buitenland, het tweede deel pas toen ik al terug was in België. Je krijgt het niet per se op het moment dat je het nodig hebt. Let er dus op dat je zelf wat spaargeld hebt, zodat je die periode kan overbruggen.”

Een campus als in de films

“Ik koos voor een kamer op de campus. Dat was ietsje duurder dan een kamer in het centrum van de stad, maar je legt er wel veel sneller contacten met medestudenten. Je hele leven speelt er zich af op een plek: lessen, slapen, fitness, supermarkt, restaurants, feestjes. Ik kon niet buitenkomen zonder anderen tegen te komen.”

“In het weekend gingen we meestal buiten de campus. De plaatselijke studentenvereniging organiseerde ieder weekend wel een trip, speciaal voor de internationale studenten en veel goedkoper dan als je die op je eentje zou regelen.” 

"Wat ik heb geleerd? Dat ik nog meer wil reizen!"

 

Cijfers en letters 

“Het puntensysteem zit helemaal anders in elkaar. Ze werken er met letters. Die werden hier dan omgezet naar cijfers. Die cijfers werden uiteindelijk ook nog eens naar omhoog bijgesteld. Dat was heel mooi meegenomen (lacht).”

“De lesgroepen zijn ook kleiner, wat voor meer interactie en contact zorgt. Proffen kenden me daar bij naam, heel raar. Op die manier ben je natuurlijk meer verplicht op te letten en mee te doen tijdens de lessen. Het voordeel was: alles ging vlotter bij het studeren.”

Wat heb je na dat semester in het buitenland geleerd?

“Dat ik nog meer wil reizen! (lacht) Ik wil terug naar het buitenland, daarom ga ik binnenkort voor een jaar in Australië rondreizen en ondertussen seizoensarbeid doen, om mijn reis verder te bekostigen.” 

Ultieme tip:

“Focus je niet uitsluitend op je studies, maar ga ook veel dingen zien en bezoeken. Zo’n buitenlandse studie draait ook om het land waar je bent en de cultuur. Probeer dus zoveel mogelijk te genieten.”

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier