Finland of Mauritius? "Ik vond de koude temperaturen van Finland best aangenaam"

Word man/vrouw van de wereld

Inge Martens

Wie? Ruben Pirotte (21)

Studie? Informatica, PXL

Bestemming? Vaasa, Finland (studie) en Mauritius (stage)

Met twee buitenlandse ervaringen in zijn laatste schooljaar heeft Ruben Pirotte niet veel voet op Belgische bodem gezet dit jaar. Eerst proeven van het studentenleven in Vaasa, Finland en tijdens het tweede deel van het academiejaar stage lopen op het eiland Mauritius.

Waarom Vaasa, Finland?

Ruben Pirotte: “Uit de keuzes die we kregen, sprong Finland eruit. Ik wist niet veel over het land en ik wilde iets nieuw ontdekken. Een mooi land, veel natuur en rust. ”

En Mauritius?

“Ook weer een prachtige natuur. Het eiland is niet zo groot (40 km op 50 km), dus we hebben de kans gehad om het volledig te ontdekken. Mauritius is ook een melting pot van verschillende culturen, invloeden en religies: heel interessant om daar van te proeven. De ervaring was wel heel anders: geen studentenleven, de focus lag op werk.”

Wat met het Finse studentenleven?

“Als buitenlandse student kreeg je een ‘tutor’ aangewezen. Uiteindelijk gingen de tutors en ‘tutees’ op in één groep en vormden we een grote kliek.”

"Ik mis het weer van Finland. Ik vond de koude temperaturen best aangenaam."

Hoe moeilijk is de taal?

“De basics heb ik onder de knie. Maar het is een moeilijke taal, je kan er werkelijk niets van maken. Eén woord dat typisch Fins is: ‘sisu’ wat wil zeggen: whatever it takes, koste wat het kost, er volledig voor gaan. Die uitdrukking is me wel bijgebleven.”

Wat is het grootste verschil op schoolvlak?

“De band tussen de leerkrachten en studenten was wat losser. Ze hielden rekening met het schema van de student en waren flexibel met deadlines.”

Heimwee?

“In Finland niet, maar de laatste maand in Mauritius begon het toch wat te kriebelen. Ik was al een heel jaar weg, dus begon ik familie en vrienden wel te missen.”

Wat mis je het meeste uit Finland?

“Het weer. Ik vond de koude temperaturen best aangenaam, als je je er goed op kon kleden.”

Wat heb je geleerd uit deze ervaring?

“Dat je het heft in eigen handen moet nemen. Je wordt wel wat begeleid bij je aankomst, maar dan is het aan jezelf om initiatief te nemen en nieuwe mensen te ontmoeten. Je moet er zélf zoveel mogelijk van maken. En als je dat doet, kan het niet tegenvallen.”

"Op vijf dagen heb ik vier keer het Noorderlicht gezien, magnifiek!"

Een tip om studenten over de lijn te trekken?

“Het is een ervaring waar ik absoluut geen spijt van heb. Ik ben opengebloeid en mijn persoonlijkheid is enorm gegroeid. Ik zou het zonder een seconde te twijfelen opnieuw doen.”

Insidertips?  

“De uitstappen naar Lapland (georganiseerd door ESN (Erasmus Student Network) zijn zeker de moeite. Op vijf dagen, vier keer het Noorderlicht gezien, magnifiek! Ook de ritjes met de huskies en de indrukwekkende omgeving zijn onvergetelijk.” 

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier