Hoe bereid ik me voor op een studie in het buitenland?

Operatie papierwerk

Eva Inge

Maak op tijd al je papierwerk in orde zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

© Wikimedia - Jon Rawlinson

Goed begonnen is half gewonnen. Vooraleer je enthousiast inscheept, moeten je papieren wel in orde zijn. Kwestie van niet voor verrassingen te staan. Wij herinneren je aan:

Identiteitskaart

Het lijkt misschien overbodig om je identiteitskaart te vermelden in deze lijst, maar niets is minder waar. Check voor je vertrekt de geldigheid van je kaart nog eens. Het zal je maar overkomen dat ‘ie verlopen is voor je terug naar huis keert. Scan beide kanten van je kaart in en sla die online op of stuur het door naar jezelf in een mailtje.

Visum

Als burger van de Europese Ruimte hoef je geen visum te regelen voor de meeste Europese landen (van Bulgarije tot Zweden). Voor de overige Europese landen bekom je vrij gemakkelijk een visum. Amerika, Canada of Australië en enkele Aziatische landen zijn dan wel weer tricky. Boodschap is om er op tijd bij te zijn. Via de website van Buitenlandse Zaken vind je al de nodige info over je bestemming. Je visum vraag je aan via de ambassade van je bestemming.

Bankkaart

Om je rekening open te zetten voor internationale transacties, komt meestal ook wat papierwerk kijken. Informeer je bank op tijd over je buitenlandplannen zodat ze de nodige stappen kunnen ondernemen om je ook in het buitenland toegang te geven tot je rekening. Of zou het net beter zijn om een nieuwe, tijdelijke rekening te openen in het buitenland? Een bezoek aan je bankkantoor doet wonderen voor de gemoedsrust.

Gsm-abonnement

Afhankelijk van hoe lang je weg bent, kan het raadzaam zijn om je GSM abonnement te annuleren. Ook daarvoor moet je bepaalde formulieren invullen. Ga na hoe flexibel jouw operator is met het annuleren van abonnementen en zoek ook naar de beste optie om bereikbaar te zijn in het buitenland. Veel studenten kopen ter plaatse een SIM-kaart en gebruiken herlaadkaarten voor hun buitenlandse nummer.

Internationaal rijbewijs

Ben je van plan om tussen het studeren en werken door ook regelmatig eens op roadtrip te vertrekken? In sommige landen moet je een geldig internationaal rijbewijs voorleggen. Vraag het op tijd aan in jouw stad of gemeente en hou rekening met eventuele verlofdagen die de wachttijd verlengen.

Verzekering

Trek aan de mouw van je ouders en vraag hen hoe het zit met jullie gezinsverzekering. Grote kans dat je volledig safe zit als het op verzekering in het buitenland aankomt, maar je weet maar nooit. Ook je school neemt zijn verantwoordelijkheid op als het over veilig reizen gaat. Leg je oor te luister bij de verantwoordelijke van jouw richting als je toch met twijfels of vragen zit.

Geel boekje

Landen in risciogebieden kunnen je toegang weigeren als je niet beschikt over een internationaal erkend bewijs van inentingen, het zogenaamde 'gele boekje'. Vooral vaccinaties tegen ziektes zoals Hepatitis A en malaria zijn vaak vereist. Via de handige website van het tropisch instituut check je in no time welke inentingen jij nodig hebt voor een bepaalde bestemming. Breng tijdig een bezoek aan je dokter voor de nodige prikken. Spring ook even binnen bij je apotheker om je reisapotheek op orde te stellen.

Nog steeds het gevoel dat je iets vergeten bent? Kamiel verlost je van al je zorgen.