Jente liep een semester stage in Zuid-Afrika en dat zag er zo uit.

Word man / vrouw van de wereld

Pieter

Jente Verpoorten in Zuid-Afrika

Wie? Jente Verpoorten (21)

Studie? Bachelor Leerkracht Lager Onderwijs (UCLL)

Waar? Bela Bela, Zuid-Afrika  

Programma? Stage bij Primary School Mmamakwa

 

"Het is jouw avontuur. Ga ervoor!"

Waarom Zuid-Afrika?

“Ik wist al heel lang dat ik ooit een stage wilde doen in het buitenland, het liefst in Afrika. Bij mijn opleiding was Zuid-Afrika het enige Afrikaanse land waar we voor een langere periode stage konden lopen, dus zo was de keuze snel gemaakt.”

Spannende selectie

“Ik heb een klein jaar moeten wachten en hopen tot ik uiteindelijk wist dat ik op stage mocht naar Zuid-Afrika. Uiteindelijk konden we er met tien studenten van verschillende opleidingen naartoe, gekozen uit een hele lijst kandidaten. Daarvoor had ik eerst gesprekken gehad, moest ik een motivatiebrief schrijven en werd er gekeken naar mijn examenresultaten en hoe mijn stage in het tweede jaar was verlopen. Dat was heel spannend (lacht).”

Center Parks in Zuid-Afrika

“Voor veel zaken konden we terugvallen op oud-studenten die er voor ons stage hadden gelopen. De school heeft geholpen om ons met hen in contact te brengen. Op die manier konden we terecht op dezelfde verblijfplaats als hen. We logeerden er in bungalows in een soort vakantiepark, een beetje zoals Center Parks. (lacht)

“Het vanop afstand regelen van zaken in Zuid-Afrika was niet zo simpel, zeker niet om contact te krijgen met mensen. Het internet is er niet altijd zo betrouwbaar, waardoor we vaak lang op antwoord moesten wachten. Bellen ging al bijna helemaal niet, maar uiteindelijk is het wel gelukt.”

"Geniet ervan, laat het op je afkomen en neem zoveel mogelijk ervaringen mee."

Lesgeven aan 70 kinderen

“Ik werkte in een lagere school in een van de townships van Bela Bela. Ik was vooral actief als zorgleerkracht, wat betekent dat ik kinderen uit de klas haalde voor extra ondersteuning bij wiskunde of Engels. Natuurlijk heb ik ook af en toe zelf voor de klas gestaan. Dat was wel wennen, want ik gaf er les in het Engels aan zo’n 70 kinderen tegelijk.”

Met handen en voeten

“Mijn werk op de school ging met vallen en opstaan. De kinderen beheersten het Engels niet allemaal even goed. Je merkte duidelijk hoe de kinderen die al wat Engels mee hadden gekregen of er thuis ook mee bezig waren makkelijk konden volgen, maar anderen totaal niet. Het was niet altijd gemakkelijk om een weg te vinden om toch te kunnen communiceren met die kinderen. Maar met gebaren, tekeningen en toneel spelen lukte het wel. (lacht)” 

Jente Verpoorten in Zuid-Afrika

Better safe than sorry

“We werden op voorhand heel erg gewaarschuwd om op onze hoede te zijn. Maar we werden banger gemaakt dan misschien nodig was. Alles is heel goed verlopen en ter plaatse hebben we ons nooit onveilig gevoeld.”

Vrienden

“We waren er met tien studenten van UCLL en omdat we allemaal op hetzelfde domein woonden, waren we zo goed als altijd samen, behalve dan op school. We gingen ook vaak op stap met Zuid-Afrikaanse vrienden die we hadden leren kennen. Al werd het snel duidelijk dat veel blanke en zwarte Zuid-Afrikanen nog steeds vaak gescheiden levens leiden en  dus ook niet samen uitgaan.”

“Weggaan met onze zwarte Zuid-Afrikaanse vrienden was soms ook moeilijker, omdat we gewaarschuwd waren dat het als blanke niet altijd overal even veilig is. Dus zorgden we ervoor dat we altijd met vrienden waren die we kenden en vertrouwden.”

"Zuid-Afrika voelde als een tweede thuis."

Heimwee naar huis?

“Dat viel best wel mee. Natuurlijk mis je je familie en vrienden na een tijdje. Maar Zuid-Afrika voelde echt als een tweede thuis voor mij en dat heeft er wel voor gezorgd dat het gemis draaglijk was. Het hele avontuur is een herinnering die ik zal blijven meedragen voor de rest van mijn leven.”

Stage in België vs. Zuid-Afrika  

“Ik was geschrokken van het cultuurverschil. Ten eerste zijn de klassen er veel groter dan bij ons. De manier van lesgeven is ook anders. De leerkrachten hebben er een andere stijl, de leerstof wordt er ook nog meer ingedramd. Leerlingen moeten het maar begrijpen en als je niet meekan heb je een probleem.”

Jente Verpoorten in Zuid-Afrika

Wat mis je uit Zuid-Afrika?

“De kinderen natuurlijk en de mensen die ik er heb leren kennen. We hebben nu nog wel wat contact via sociale media, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Maar ik mis ook het Zuid-Afrikaanse leven en de mentaliteit. Er is voor alles meer tijd en alles komt altijd wel goed. Dat gevoel mis ik hier wel.” 

Terug naar Zuid-Afrika?

“Daar bestaat geen twijfel over. Als de mogelijkheid er is, zou ik graag nog eens op een school gaan lesgeven. Maar ik wil ook sowieso nog eens terug naar Bela Bela om de kinderen die ik er leerde kennen en de vrienden die ik er gemaakt heb terug op te zoeken.”

 

De ultiem tips van Jente: 

  • "Laat je, zeker bij een land als Zuid-Afrika, niet bang maken op voorhand. Denk niet té veel na en laat het avontuur op je afkomen. Ga in op de uitnodigingen die je krijgt en neem zoveel mogelijk ervaringen mee. Zo haal je het meeste uit je verblijf."
  • "Wij waren met tien studenten van UCLL in Bela Bela. Het is leuk om je verhaal te kunnen delen met mensen die hetzelfde meemaken als jij, maar uiteindelijk is het jouw avontuur. Hou niet alleen rekening met wat iedereen in de groep wil, maar bewandel je eigen weg. Zo krijg je geen spijt achteraf." 

 

Ook zin in een buitenlandavontuur? Check alvast of je recht hebt op een beurs.