Karolien trok op stage naar Finland

"Ik wilde niet met een ‘had ik maar’-gevoel blijven zitten"

Inge Martens

Karolien wou na haar studie niet met een spijtgevoel opgezadeld zitten. Die kans om een tijdje in het buitenland te vertoeven, greep ze dan ook met beide handen. En hoe dat allemaal uitdraaide, lees je hier.

Wie? Karolien Mertens (23)

Studie? Kinesitherapie UHasselt 

Waar? Tampere, Finland 

Programma? via Erasmusbeurs

Waarom trok je naar het buitenland?

“Ik heb getwijfeld. Maar mijn broer had zoveel spijt dat hij het destijds niet gedaan had en ik wilde niet met een ‘had ik maar’-gevoel blijven zitten. Uiteindelijk ben ik erg blij dat ik in het Erasmusverhaal ben gesprongen.”

Waarom Finland?

“Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een vakantietrip, dus was het leuk om Finland via deze manier te leren kennen. Het heeft me niet teleurgesteld: het is er erg mooi, met veel natuur. Hoe noordelijker je trekt, hoe meer het je de adem beneemt.”

"Lekkere frieten, dat heb ik enorm gemist."

Verschil met studentenleven hier?

“Er is een grote, bonte verzameling van buitenlandse studenten in Finland: van China tot Oostenrijk, Brazilië tot Ierland. Veel contact met de Finse studenten hebben we jammer genoeg niet gehad. Finnen zijn nogal gesloten en leggen moeilijker contact. Met de andere studenten klikte het meteen, ik heb er veel vrienden aan over gehouden.”

Heimwee?

“Lekkere frieten heb ik enorm gemist. Gelukkig kwamen mijn ouders me opzoeken en verrasten ze me met frieten en vidée (koninginnenhapje, red.): dat heb ik me laten smaken! Maar behalve dat culinaire gemis, heb ik een erg fijne tijd gehad. Toen mijn medestudenten met mondjesmaat terug naar huis trokken, vond ik het zelf al minder erg om ook mijn koffers te pakken. Maar als zij waren gebleven, had ik zeker langer willen blijven plakken (lacht).”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?

“Ik vond het leuk om onafhankelijk te zijn. Weg van de ouders en op eigen benen staan. Contacten leggen, vrienden maken: het is een belangrijk aspect van de hele ervaring geweest en hetgeen waar ik de fijnste herinneringen aan koester.”

De insidertips van Karolien:

Uitstap: 

“De uitstap naar Lapland was erg leuk. Op sledetocht met husky’s, een bezoekje aan de Kerstman, het was een onvergetelijke ervaring.” 

Niet te missen: 

“Het Noorderlicht kan ik ook al van mijn bucket list schrappen. Het was zelfs uitzonderlijk in Tampere te zien.” 

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier