Misverstanden de wereld uit

Word man/vrouw van de wereld

Inge Martens

Een tijdje in het buitenland studeren? Er kleven nogal wat misverstanden aan die wij graag tegenspreken. Onze argumenten.


Weekdag=feestdag

Is zo'n buitenlandse ervaring niet vooral iedere dag feest?

De volksmythes van ongelimiteerd feesten doen duchtig de ronde. Het maakt natuurlijk ook deel uit van de beleving. Maar je haalt ook méér uit je ervaring. Je persoonlijke zelfontplooiing, een vreemde taal leren en een nieuwe vriendenkring horen ook tot de experience. Lees de getuigenissen van deze studenten erop na en laat je vooroordelen varen.


Niveau nihil

Wat met de kwaliteit van de opleiding?

Zo'n ervaring is een totaalpakket. Je academische ontplooiing is uiteraard belangrijk, maar taalkennis en levenservaring zijn minstens even waardevol. Het Belgische (hoger) onderwijs is top, maar durf ook buiten de lijntjes te kleuren. Check welke partneruniversiteiten - en hogescholen jouw school in de aanbieding heeft.

Wat met de studiepunten?

In Europa hanteren ze ECTS (European Credit Transfer System), andere landen gebruiken een verschillend puntensysteem. Ook studieprogramma's verschillen, maak dus zeker de som van je studiepunten. Breng een bezoekje aan de verantwoordelijke internationalisering en kom niet voor verrassingen te staan.

 

 

Money, money, money

Is dat niet allemaal heel erg duur?

Het financiële plaatje is niet onbelangrijk. Een steuntje in de rug kan de kater echter wel verzachten. Ontdek via welke wegen je beurzen kan verkrijgen. Stort je je in een Erasmusavontuur? Dan kan je recht hebben op een gelijkaardige beurs. Maar ook organisaties zoals VLIR-UOS of het Prins Albertfonds helpen jou met extra centjes op weg. Meer weten? Lees het volledige artikel op bill.be.


Extreem gemis

Wat als ik plots mijn poes, beste vriend of oma mis?

Het weeë gevoel van homesickness is niet zo absurd. Je ruilt je vertrouwde leventje in voor heel wat onzekerheid. Maar als snel merk je dat de bakker om de hoek of die behulpzame buurvrouw een nieuwe thuis voor je creëren. Een bump in the road maakt je op het einde van de rit enkel sterker.