Niets hield Stijn tegen om Sevilla te veroveren.

Op Erasmus in Spanje

Pieter Claes

Stijn Van Roey (23) studeert Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB in Brussel. Sinds september ruilt de jongeman uit Tervuren zijn kot in Brussel voor een kamer in het zonovergoten Sevilla. Stijn: “Aanvankelijk zou mijn Erasmusavontuur maar een semester duren, maar ik heb al beslist dat ik sowieso blijf tot op het einde van het academiejaar. En volgend jaar wil ik hier ook mijn master afwerken.” 

Wie? Stijn Van Roey (23) uit Tervuren

Studie? Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan VUB Brussel

Waar? Sevilla, Andalusië  

Programma? Erasmusbeurs 

Stijn Van Roey: “Grootsteden trekken me heel erg aan, vooral omwille van hun multiculturele karakter. Daarom woon ik ook zo graag in Brussel: al die verschillende culturen met elk hun eigenheid, en de manier waarop die samenleven, geven me enorm veel inspiratie om over te filosoferen. Toen ik op Erasmus wou gaan, kreeg ik van mijn faculteit drie opties: een aantal steden in Nederland, Berlijn of Sevilla. Ik denk dat vooral de zuiderse sfeer en het zuiderse klimaat mij voor Sevilla deden kiezen. Bovendien sprak ik voor ik vertrok al vrij goed Spaans, want ik heb al in heel wat Spaanstalige landen gereisd.”

“Op Erasmus gaan was voor mij best een grote stap. Vooral het feit dat ik niemand kende in Sevilla (ook geen studenten uit hogere jaren die mij waren voorgegaan), en al zeker geen studenten met dezelfde functiebeperking, maakte het er niet gemakkelijker op. Aangezien ik volledig blind ben, studeer ik mijn cursussen door middel van spraakopname en braille. Daar heb ik een aangepaste computer voor.”

“Toen ik in september naar Sevilla trok, reisde er een vriendin met me mee om me te helpen waar dat nodig was. Ze bleef drie dagen bij me in Sevilla en de kosten van haar vlucht en verblijf kreeg ik later terugbetaald. Mijn kot had ik online al vastgelegd voor ik vertrok. Ik kreeg van de universiteit een link naar een pagina vol aanbiedingen van koten van privé-eigenaars. Ik heb dan een hele reeks mails gestuurd. Ik koos er bewust voor om van bij het eerste contact open over mijn functiebeperking te communiceren, om ter plaatse niet voor verrassingen komen te staan.” 

De fictieve faculteit 

“Ik kwam in Spanje terecht op de Universidad de Sevilla. Ondanks alle voorbereidingen, kwam ik onmiddellijk voor een aantal verrassingen te staan. Om een voorbeeld te geven: er zijn twee universiteiten in Sevilla en om de een of andere reden dacht ik dat ik op de andere moest zijn. Toen ik me aanmeldde, bleek de faculteit Filosofie niet eens te bestaan! Maar ondertussen waren we wel al uren bezig geweest met de route vanaf mijn kot naar daar uit te stippelen. Ik had de hele weg al uit het hoofd geleerd, zodat ik het traject later alleen met mijn witte stok zou kunnen afleggen.”

Heb je vlot vrienden gemaakt?

“Er is een heel actieve vereniging voor Erasmusstudenten in Sevilla, die bijna elk weekend activiteiten en excursies organiseert. Alles wordt gecoördineerd door vrijwillige Spaanse studenten, de meeste onder hen zijn zelf ook op Erasmus geweest; zij treden dus op als buddy voor buitenlandse studenten, de ideale manier om snel mensen te leren kennen.” 

Zijn er grote verschillen tussen Spanjaarden en Belgen? 

“Toch wel. De mensen leven hier vooral aan een trager tempo, dat cliché klopt wel. Verder zijn ze veel spontaner: een eerste, oppervlakkig contact is veel sneller gelegd dan in België, bijvoorbeeld wanneer je samen aan de bushalte staat te wachten. Op het eerste gezicht lijken Spanjaarden dus spontaner en warmer, maar anderzijds vind ik ze in veel gevallen ook minder ruim van geest. Bijvoorbeeld ten opzichte van mensen met een functiebeperking, maar even goed met betrekking tot migranten."

“Maar er zijn uiteraard ook positieve verschillen. Zo houden Spanjaarden van feesten. Het uitgaansleven is erg "levendig", om het zacht uit te drukken. Vooral tijdens de zomermaanden krijg je de indruk dat de stad pas na zonsondergang wakker wordt.”  

Is het onderwijs in Spanje heel erg anders?

“Het curriculum van de filosofiestudenten is vrij gelijklopend. Maar het niveau ligt hier op het eerste gezicht wel iets lager dan in België. Ik haalde zelfs een keer twintig op twintig! Toen ben ik wel op een roze wolk naar huis gezweefd. Ik volg al mijn vakken in het Spaans. Ook de examens moet ik in het Spaans afleggen, meestal mondeling. Het feit dat ik (nog) niet perfect Spaans spreek, speelt gelukkig niet in mijn nadeel: als de inhoud goed is, vindt de prof het zeker voldoende.”

Spreek je ondertussen goed Spaans? 

“Het is te hopen, want zoals ik al zei, moet ik al mijn vakken in het Spaans volgen. Je moest trouwens bewijzen dat je een bepaald niveau van Spaans beheerst om toelating te krijgen tot de opleiding. Ook buiten de aula is het voor mij belangrijk om goed Spaans te spreken, bijvoorbeeld om de weg te kunnen vragen op straat. Want ik kan uiteraard niets uitleggen met enkel gebaren, en met Engels kom je hier echt niet ver.” 

Heb je nog tips voor mensen die Sevilla willen bezoeken? 

"De Spaanse tapas zijn superlekker en bovendien ook redelijk goedkoop. Een aanrader is Los Coloniales, tussen het stadhuis en de kathedraal. Ik ben ook dol op de Spaanse patisserie, maar die is wel héél erg zoet. Je kan de gebakjes vergelijken met de Marokkaanse, Griekse en Turkse zoetigheden die je ook in Brussel kan kopen. Verder heb je in Sevilla zowat alle musea die je in een grootstad kan verwachten, maar vooral de middeleeuwse gebouwen in Arabische stijl (paleizen en voormalige moskeeën die soms omgevormd zijn tot kerken) zijn kenmerkend voor Andalusië.” 

Nog een laatste tip voor studenten die naar het buitenland trekken? 

“Als ik hier één ding geleerd heb, dan is het wel: pluk de dag. Proberen te genieten van het moment, je niet te veel zorgen maken over de toekomst, en vooral: gewoon jezelf zijn.”

 

Meer inspirerende verhalen over studeren en/of stage lopen in het buitenland? Je vindt het hier