Stage lopen op een tropisch eiland in de Caraïben? Luciano ging je voor.

Word man / vrouw van de wereld

Pieter

Wie? Luciano Pirson

Studie? Financiën en verzekeringswezen met specialisatie in vastgoed, PXL

Waar? Bonaire, Caribisch Nederland

Programma? Twee maanden stage bij vastgoedmakelaar RE/max, met Erasmus Placement-beurs.

 

“Ik hou wel van een uitdaging. Toen ik te horen kreeg over een buitenlandse stage wilde ik dat meteen doen.”

 

Waarom Bonaire?

“Een paar jaar geleden besloot mijn moeder om er samen met haar vriend te gaan wonen. Toch was Bonaire niet mijn eerste keuze. Ik hou wel van een uitdaging en de VS of Amsterdam spraken me heel erg aan. Een docent adviseerde me om misschien naar Bonaire te gaan."

Voorbereiding

“We kregen verschillende begeleidende mails van de school waarin onder andere de eerste stappen in de zoektocht naar een buitenlandse stage handig werden opgesomd. nkel het contact met de stageplekken en de zoektocht naar potentiële stageplekken moest je zelf doen, wat ook normaal is."

“Ik kwam terecht bij RE/max een vastgoedkantoor dat wereldwijd actief is. Daar belandde ik bij Team Sunrise, dat zich vooral op de vakantieverhuur van woningen richt. Een heel leuke stage, in een heel fijne omgeving met leuke bazen.”

Stagebezoek?

“Ik had regelmatig contact met mijn stagelector via mail en skype. Ze was ook de promotor voor mijn bachelorproef, dus we hoorden elkaar veel. Zij had ook contact met mijn stagementor ter plekke om mijn werk op te volgen.”

Hotel mama

“Ik had het voordeel dat ik bij mijn moeder kon verblijven. Het nam een grote kost weg. De trip naar Bonaire is sowieso redelijk duur en het is er niet goedkoop om te huren. Qua huisvesting zou je toch op 500 à 600 dollar per maand moeten rekenen, al staat de dollar wel voordeliger voor ons, Europeanen.”

“Voor internationale stages buiten de EU krijg je normaal geen Erasmus Placement-beurs, maar Bonaire is een zogenaamde bijzondere gemeente van Nederland en daardoor hoort het bij Nederland. Dat was een geluk.”

Eilandleven

“Eigenlijk zou ik iedereen de kans willen geven om ooit eens naar een tropisch eiland als Bonaire te gaan, om het zelf mee te maken: de mentaliteit, de sfeer, de rust. In België is iedereen in constante stress en tijdsdruk, daar lacht iedereen. Iedereen zwaait naar elkaar. Het is heel anders.”

“Ook op het werk verliep alles er op zijn Bonairiaans. Je gaat er naar het werk in slippers en een geklede short. Het heeft zijn charmes.”

Wat mis je van daar?

“De mentaliteit van de mensen in Bonaire. Iedereen lacht en is vrolijk. Dat is ook ergens logisch natuurlijk, je wordt vanzelf gelukkig als je op zo’n mooi eiland kunt wonen. En het weer mis ik natuurlijk ook.”

Beste herinnering?

“Het was een heel leerrijke periode. Het bedrijf heeft me veel zelfstandig laten doen, wat ik heel fijn vond.”

Grootste les 

“Als je iets wil, dan moet je er echt zelf voor gaan om het te kunnen bereiken.”

 

De ultieme tips van Luciano:

    • “Ook als je niet het geluk hebt zoals ik, om ter plekke huisvesting te hebben, is het mogelijk. Zorg voor een spaarpotje. Want je betaalt natuurlijk wel veel voor de vlucht, redelijk hoge huurprijzen en het leven zelf is er ook redelijk duur. Doordat het een klein eiland is waar alles geïmporteerd wordt. Ik had een spaarpotje aan de kant gezet en dat had gerust wat meer mogen zijn. (lacht).”

 

    • “Denk niet: het is een klein eiland, dat kan ik wel met de fiets doen. De afstanden zijn niet zo groot, maar het is te warm om te fietsen en de wegen zijn er niet optimaal. Ik raad een scooter aan. Je ontdekt het eiland op een andere manier en ondertussen geniet je nog van het mooie weer.”

 

  • “Geniet! Van het eiland, van de mensen, van de rust. Het geeft een heel ander beeld over hoe het leven ook kan zijn.”