stage of studie in het buitenland? Hier kan je terecht voor een beurs.

Money talk

Eva Pieter

Studeren of stage lopen in het buitenland, goed en wel. Maar hoe zit het met de financiële kant van de zaak?

Studeren of stage lopen in het buitenland, goed en wel. Maar hoe zit het met de financiële kant van de zaak?

Heb ik recht op een beurs? Betaal ik me blauw aan pintjes -euh, pardon- studiemateriaal? En welke organisaties kunnen me helpen in de zoektocht naar een financiële tegemoetkoming?

Erasmus

Elke onderwijsinstelling bepaalt zelf wie voor een studie of een stage in het buitenland in aanmerking komt voor een beurs. Wie deelneemt aan het Erasmusprogramma, kan recht hebben op een Erasmusbeurs. Hoeveel die bedraagt, hangt onder andere af van je bestemming en van het inkomen van je ouders.

Opgelet: de Erasmusbeurs is bedoeld als ondersteuning voor je reis- en verblijfskosten, maar dekt nooit het volledige kostenplaatje. Studenten met een functiebeperking kunnen voor een aanvullende subsidie in aanmerking komen. Alle voorwaarden voor en info over de Erasmusbeurs vind je hier.

Andere organisaties

Naast Erasmus, zijn er nog heel wat organisaties die jou financieel een duwtje in de rug kunnen geven. Denk maar aan VLIR-UOS dat beurzen uitreikt voor doctoraten, stage- of scriptieverblijven in één van deze 54 landen.

Ook de Vlaamse Overheid kan in sommige gevallen iets voor jou betekenen. Wat volgt is een overzicht van de beurzen die worden verstrekt door de Vlaamse overheid en op administratief niveau worden beheerd door Flanders Knowledge Area.

ASEM-DUO heeft als doel om studentenuitwisseling tussen Vlaamse en Chinese, Indische, Zuid-Koreaanse en Vietnamese instellingen te ondersteunen.

Het  Priority Country Programme (vroeger het Transition Fellowship Programme) staat dan weer in voor het promoten van uitwisseling in Brazilië, Chili, Japan, Marokko, Mexico, Rusland, Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

The Washington Center is er speciaal voor Vlaamse studenten die een stage of studie willen volgen bij internationale bedrijven of organisaties in Washington

Pas afgestudeerd?

Je bent net afgestudeerd en koestert grote buitenlanddromen? Dan kan het Prins Albertfonds misschien iets betekenen voor jou. Het fonds verstrekt beurzen aan pas afgestudeerden die ervaring willen opdoen in een Belgisch bedrijf in het buitenland.

 Voor nog meer informatie over verschillende beurzen, klik hier.