Studeren onder de reizende zon van Hongkong

"vertrekken voelt alsof je op de reset-knop van je leven drukt"

Pieter

Foto’s voor Studeren onder de reizende zon van Hongkong

Simon op zijn studentenkamer in Hongkong.

Simon (25) woont sinds kort in Amsterdam, waar hij een job beet heeft als investment banking analyst bij Rabobank International. Hij volgde een opleiding tot handelsingenieur aan de KULeuven. Een deel van zijn studies werkte hij af in Hongkong, via een bilateraal akkoord tussen de Leuvense universiteit en de University of Hongkong

Simon Duyver: “Toen de kans zich voordeed om enkele maanden buiten Europa te gaan wonen en studeren, heb ik die meteen gegrepen. Hongkong is een metropool van jewelste. Miljoenen mensen die aan het water samenleven, in het Oosterse epicentrum van de financiële wereld. Vooral het upbeat leven in de stad verbaasde me. Ik had nog nooit gewoond in een stad die dag en nacht bruist van de energie, waar er echt altijd wat te beleven valt.”

Horen VS begrijpen  

“Hongkongers kijken enorm op naar Westerlingen. Voor projecten worden de studenten steevast verdeeld in groepjes van lokale en evenveel buitenlandse studenten. Op die manier leer je elkaar snel kennen. Je hoort vaak dat studenten amper kennis maken met locals, maar dat liep bij mij dus gelukkig anders.”

“Bovendien leerde ik zo onmiddellijk dat elkaar horen en elkaar begrijpen twee totaal verschillende dingen zijn. En dat Hongkongers klare taal verkiezen, ze willen streven naar concrete en tastbare doelstellingen. Iedereen hecht er enorm veel belang aan status en imago; gezichtsverlies leiden is zowat het ergste dat je iemand kan aandoen of meemaken.” 

American Dream VS Chinese Captivity 

“Op zich ligt het er niveau er niet echt hoger of lager dan in België, maar de beoordelingscriteria zijn wel totaal anders. Kort samengevat geldt er de wet van kwantiteit boven kwaliteit, zowel in het onderwijs als binnen de hele samenleving.  Goed werk leveren is voor Hongkongers vooral hard werk leveren, tot je erbij neervalt. Het cliché van de Aziatische student die in slaap valt in de bibliotheek, bevat wel degelijk een kern van waarheid.” 

“Misschien heeft de eenkindpolitiek daar wel iets mee te maken.  Hongkong lokt heel wat zonen die het in naam van de familie moeten komen maken. Studeren, carrière maken en geld verdienen geldt zo’n beetje als de tegenhanger van The American Dream. Maar misschien noem je het beter The Chinese Captivity.” 

“De reset-knop van je leven” 

"Wanneer je vertrekt, lijkt het alsof je op de reset-knop van je leven klikt. Verhuizen, nieuwe vrienden maken, bankkaarten aanvragen… Allemaal misschien niet bijzonder leuk, maar het dwingt je wel om bepaalde gewoontes en houdingen opnieuw te evalueren. Het houdt je scherp. Willen of niet, je wordt een andere persoon, en dat bedoel ik niet negatief. Je krijgt namelijk de kans krijgt om bepaalde dingen achter te laten en nieuwe dingen te leren en mee naar huis  te nemen, gratis en voor niets."

“Uiteraard mis je het thuisfront. Maar je leeft in een bubbel en krijgt zoveel prikkels dat je amper tijd hebt om daarbij stil te staan. Bovendien waren heel wat vrienden op dat moment zelf op Erasmus, dus had het niet heel veel zin om "het gewone leven thuis" te missen." 

Terug naar Hongkong? 

Heel wat Franse en Britse banken sturen hun analisten naar Hongkong of Singapore wanneer ze langer dan drie jaar aan boord blijven. De kans bestaat dat ik binnen enkele jaren - wanneer ik aan de beurt kom - terugkeer naar Hongkong. Al spreken New York en Londen me ook heel erg aan.”