Studiepunten in het buitenland

S.O.S. studiepunten

Eva

Dit is wat je moet weten over het omzetten en opnemen van studiepunten in het buitenland.

Over het omzetten van studiepunten in het buitenland, doen heel wat verhalen de ronde. Zo zou je in sommige landen geen poot moeten uitsteken om de hoogste score te halen, om in andere landen dan weer je brein uit je hoofd te blokken voor een schamel tientje. Maar wat moet je nu echt weten over die studiepunten voor je naar andere oorden trekt?

De meeste Europese landen hanteren het studiepuntensysteem ECTS (European Credit Transfer Sytem), maar er zijn uitzonderingen. Zo moet je bijvoorbeeld grondig opletten als je naar Letland, Engeland, Schotland of Wales trekt.

Ook op plekken buiten Europa geldt een ander puntensysteem. In de VS, Canada, Azië, Zuid-Amerika of Australië werken ze met een volledig verschillende methode. Een beetje research naar je toekomstige thuisland is dus op zijn plaats.

Studieprogramma samenstellen

Bij het samenstellen van je studieprogramma in het buitenland, moet je erop letten dat je studiepunten opneemt die overeenkomen met 30 studiepunten per semester of 60 studiepunten per jaar. Het kan zijn dat je minder of net meer vakken moet opnemen dan in België.

Om exact te weten hoe je ECTS in het buitenland converteert, neem je contact op met de verantwoordelijke internationalisering van jouw onderwijsinstelling.