Wat na je buitenlands avontuur?

Word man/vrouw van de wereld

Inge Martens

Aan alle mooie liedjes komt een eind. Ook aan die buitenlandervaring die jij bent aangegaan. Niet enkel je photowall is aanzienlijk uitgebreid, ook je rugzak is gevuld met kennis, ervaringen en nieuwe woorden. Allemaal handig voor je verdere (studie-) carrière. Buit het uit, maar let op voor de valkuilen...

Ervaring? You bet!

Je cv pimpen met je ondernemingszin, durf en buitenlandse ervaring? Doen. Vermeld vaardigheden die tijdens jouw verblijf zijn gegroeid. Zet karakteristieken in de verf en own die sollicitatie.

Valkuil: De buitensporige feestjes en stiekeme brospartijen hou je best binnenshuis. Good times die je niet mag vergeten, maar waar je best niet (teveel) over bluft in professionele context.

Opscheppen met die talenknobbel

Een extra taal onder de knie, is sowieso een pluspunt. Je hebt het privilege gehad om écht de weg te vragen, een brood te kopen, een koffie te bestellen. Niet de klassieke klasoefening, maar the real thing. Een ongelofelijke surplus in je kennispakket.

Valkuil: De allereerste nieuwe woorden die je leert, zijn misschien niet altijd de meest praktische. Stoef gerust bij je vrienden met die nieuwe vocabulaire, maar in dat eerste sollicitatiegesprek hou je het best formeler.

 

 

Onderhoud je netwerk

Zoveel nieuwe gezichten en namen. Je sociale kring wordt in één vingerknip een stuk groter. De grote beloften om de vriendschappen te blijven onderhouden, worden niet altijd ingelost. Maar probeer toch contact te houden met enkele favorieten. 

Valkuil: Té veel willen is niet altijd goed. Veel contacten leggen is prima, maar blijf niet altijd aan de oppervlakte en durf te investeren in persoonlijke relaties.

Onafhankelijkheid ahoi!

All by yourself. Je kookte vroeger misschien al je eigen potje en deed op eigen houtje je boodschappen, maar toch was die trip over de landsgrenzen nog een stapje verder. Je mag jezelf best op de borst kloppen dat je heelhuids, niet ondervoed en fully clothed uit dit avontuur stapt. 

Valkuil: Als je opnieuw incheckt in Hotel Mama: terug volledig loslaten? Gooi je aangeleerde skills niet overboord en zet die independent mode niet op non-actief.