Zes onbekende droombestemmingen in Europa

BILLs triptips

Pieter

Heb je als doorgewinterde citytripper je buik vol van Parijs en Berlijn? En ben je Barcelona ook een beetje beu gezien? Doe deze zomer eens zot en volg onze tips: zes 'geheime' Europese steden om ASAP te verkennen.

1. Segovia - Spanje

De volledige oude stad Segovia - gelegen in de regio Castilië - staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de mooiste plekjes is ongetwijfeld de Alcázar de Segovia, een kasteel dat doorheen de geschiedenis diende als gevangenis, fort en artillerieschool. Er wordt zelfs gefluisterd dat de gebroeders Grimm het kasteel van Doornroosje baseerde op het grootste fort van Segovia. Je vliegt met KLM in iets meer dan vier uur naar Madrid en een korte treinreis later vind je jezelf in Segovia.   

2. Lavenham - Engeland 

Move over, Brighton: er is een nieuw hipsterparadijs in Engeland en het heet Lavenham. De stad gold in de vijftiende eeuw als een van de belangrijkste knooppunten van de Britse wolindustrie. Reizen naar Lavenham voelt een beetje als een trip door de tijd, want de stad bestaat nog grotendeels uit pittoreske houten cottages uit de middeleeuwen. Daniel Radcliffe en co kwamen er in 2010 in het geheim filmen voor Harry Potter and the Deadly Hallows. Spring op je bezem en treed in de magische voetsporen van Harry, Ron en Hermione

3. Amalfi - Italië 

Ja, dat nummer van Hooverphonic gaat wel degelijk over een echte plaats. Amalfi ligt in het zuiden van Italië, meer bepaald in de regio Campanië. De streek is vooral beroemd omwille van de adembenemende kustroutes, maar ook de negende-eeuwse kathedraal is zeker een bezoek waard. Leuk weetje: Scarlett Johansson acteerde er in de film A Good Woman, naar een toneelstuk van Oscar Wilde. Stinkend weetje: Kevin Costner nam er een reclamespot op voor tonijn in blik. 

4. Trogir - Kroatië

De kleine havenstad Trogir is net zo paradijselijk als het klinkt, zo schrijft Travelbird. De geschiedenis heeft er zijn sporen achtergelaten: je vindt er zowel prehistorische overblijfselen als Romeinse schatten, doorspekt met een mix van oude christelijke en antieke Kroatische bouwwerken. De straatjes lopen er als een soort dolhof in elkaar over - een doolhof waarin wij maar al te graag eindeloos verdwalen. Vooral de eeuwenoude kathedraal mag je niet overslaan. Daarnaast is een zonnige wandeling langs de kade natuurlijk nooit een slecht idee.     

5. Bergen - Noorwegen 

Het Noorse Bergen is omringd door adembenemende bergen en fjorden, wat het een enorm aantrekkelijke stad maakt, zo laat Scandinavian Airlines weten. Met name de prachtige Bryggen (een eindeloze laan van oude Hanze-handelhuizen) dragen daartoe bij – ze staan niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ook culturele fijnproevers komen er aan hun trekken, dankzij tal van fascinerende galerieën, unieke restaurants en hippe koffietentjes. De stad is bovendien het ideale beginpunt voor avonturiers die op tournee willen gaan langs de Noorse gletsjers, fjorden en bergen. 

6. Hallstatt - Oostenrijk 

Oostenrijk heeft meer te bieden dan kleffe kaasfondue en oude mannen in lederhosen. Hallstatt ligt aan het gelijknamige Hallstättermeer en was tot in de jaren zestig enkel via het water te bereiken. Je vindt er vlakbij ook de Dachsteinbergen, de thuishaven van de Hallstatt-gletsjer. Al die natuurpracht kan je het best bezichtigen via de kabelbaan vanuit Obertraun, vanop een hoogte van meer dan tweeduizend meter (!). Daarna spring je best ook eens binnen in het stadsmuseum: ze bezitten er namelijk een unieke collectie prehistorische voorwerpen van de Hallstatt-cultuur, een Keltische beschaving die de naam van het dorp kreeg.