BILL Award

BILL Award

Kato De Boeck werd op de ULTIMAS 2020 de winnaar van de BILL Award 2019. Dat is de ULTIMA voor jong talent.

Kato De Boeck wint de BILL Award 2019

De 25-jarige filmmaker Kato De Boeck kroonde zich op de uitreiking van de ULTIMAS 2020 tot winnaar van de BILL Award 2019, de prijs die jong opkomend talent in de kijker zet.

De winnaar werd dit jaar voor het eerst bepaald door zowel een stemming bij het publiek als een jongerenjury. Uit de negen genomineerden werd Kato De Boeck dus verkozen als laureaat van de BILL Award 2019.

De Award past mooi in het indrukwekkend rijtje prijzen dat De Boeck reeds verzamelde voor ‘Provence’ (2018), met onder andere publieksprijzen op de filmfestivals in Leuven en Gent en een Ensor voor beste kortfilm.

Met ‘Provence’, haar afstudeerfilm aan het RITCS, brengt Kato De Boeck een coming-of-age-verhaal op een erg toegankelijke manier. De kortfilm is gebaseerd op een gesprek dat zij als kind met haar broer voerde toen ze samen met hun ouders naar het zuiden van Frankrijk trokken om er te kamperen. De uitwerking tot in de kleinste details van de setting tot de personages, katapulteert je als kijker terug naar je eigen kindertijd.

Dit waren de 9 genomineerden van 2019:

De Ultima voor jong talent

Slam poets, muzikanten, dansers, filmmakers, fotografen, theatermakers en alles daartussenin: het wemelt van de creatieve jongeren in Vlaanderen en Brussel. En daar hebben BILL en de Vlaamse minister van cultuur een award voor. De Ultimas zijn de cultuurprijzen van de Vlaamse overheid, de BILL Award is de Ultima voor jong talent. In voorjaar 2020 wordt die al voor de vijfde keer uitgereikt.

De kandidaten, voorgedragen door experts en organisaties, worden voorgesteld op de website en Facebookpagina van BILL. Stemmen van jongeren (en vanaf 2019: een jongerenjury) bepalen de winnaar.

Voor 2020 is de shortlist klaar. Vanaf eind november 2019 kun je hier stemmen!

2018: HIND WINT

Slam poet en woordkunstenaar Hind Eljadid kwam als winnaar uit de bus. De winnaar werd bekendgemaakt op het podium van AB op 5 februari 2019. Naast een award ontving ze een geldprijs om te investeren in een volgend project, professionele coaching en flink wat media-aandacht.

DE 10 GENOMINEERDEN VAN 2018

Wie stond op de shortlist van de BILL Award 2018?

2017: CARLA WINT

Beeldend kunstenaar Carla Swerts won in 2017 de BILL Award. Zo kreeg ze flink wat aandacht voor haar eerste boek Woestijngetijden.