10x inspiratie voor jouw cultureel verantwoorde kerstcadeaus

10x inspiratie!

Tess

De eindejaarsperiode heeft ons land bereikt, meegevoerd op de vleugels van de eerste snijdende koude wind en sneeuwvlokken. Overal doemen kerststalletjes en sfeerlichtjes op, de geur van glühwein of warme chocomelk verleidt je om elke hoek en auto’s met uitstekende kerstbomen kleuren de straten. Kerstbomen die, hoe lustig ook versierd, pas compleet zijn met een mooie berg pakjes eronder. 

Maar om tot die mooie berg te komen, krijg je vaak eerst een periode van heel wat stress: “WAT moet ik kopen?”, “Help, ik ben veel te laat beginnen zoeken!”, “Damn, de levertijd is te lang, dat komt nooit meer op tijd toe!”,  …

Geen nood, BILL’s got your back. Wij geven je alvast wat inspiratie voor 100% cultureel verantwoorde cadeautjes.

1. Geef eens een bedreigd woord cadeau

Origineel en nobel: iemand een "bedreigd woord" cadeau doen om het zo van de ondergang te redden. En laat dat net het doel zijn van de VBGBNWU. De wat? De Vereniging ter Bevordering van het Gebruik van Bedreigde Nederlandse Woorden en Uitdrukkingen. Zij verzamelen “archaïsch, belegen, deplorabel, tanend, zeldzaam en zieltogend Nederlands taalgebruik om dit voor teloorgang te behoeden”. Dit doen ze onder andere door de woorden te bedrukken op T-shirts.

Je kan hier jouw exemplaar bekijken en bestellen.

Tshirt Oelewapper

2. Voor de wordaholics

De échte boekenwurmen kan je misschien wel plezieren door ze te laten wegdromen onder deze beddenhoes vol boeken van Tolstoi tot Murakami.

Hier te bestellen.

Dekbed Boeken

3. Een muzikaal werkje om in te kaderen

Sommige albumhoezen zijn ware kunstwerken te noemen, maar meestal zitten ze verstopt in een platenbak, wat stof te vergaren. Plezier je muziekliefhebbende vrienden of familie met dit simpel kader waarmee ze hun favoriete platen een plekje aan de muur kunnen geven om het te bewonderen.

Kader vinyl

4. Haal echte kunst in huis

Wat is er fijner dan kunstwerken bewonderen in een museum? Met een kunstwerk aan je eigen muur kunnen pronken! De kunstcheque van Kunst in Huis maakt dit mogelijk. Je kunt kiezen uit meer dan 5000 schilderijen, tekeningen, foto’s, objecten van hedendaagse kunstenaars uit Vlaanderen en Brussel om voor een bepaalde tijd te lenen (€85 voor 6 maanden, €145 voor een jaar). Geen zorgen, een omniumverzekering is inbegrepen.

Meer informatie vind je hier.


5. Voor een muzikale afwas

Handig, mooi en decoratief? Laat deze minimalistische handdoeken met popsterren (van Bowie of Prince tot Michael Jackson) iemands keuken opfleuren, en wie weet wordt de afwas zo wel een fluitje van een cent.

Handdoek Bowie


6. De concertcheque

Oké, toegegeven: écht origineel is het misschien niet. Maar er zijn voordelen die het gebrek aan originaliteit goedmaken: je geeft de ontvanger keuzevrijheid, weet zeker dat die het cadeau naar eigen smaak en believen zal invullen én je kiest zelf het bedrag naargelang de dikte van je portefeuille. Kortom: de concertcheque is een safe bet!

De concertcheques van de Ancienne Belgique (met kleurrijke envelop) kan je hier bestellen en die van de Botanique vind je hierzo.

 Concertcheque AB


7. Want jij verdient... de Nobelprijs!

Onder dat muzikale motto kun je iemand plezieren met een eigenhandig samengesteld Nobelprijspakketje. Combineer bijvoorbeeld één van Bob Dylans 38 albums (49 als je zijn livealbums meetelt) met een roman van Kazuo Ishiguro, of de poezie van T.S. Eliot.

De mogelijkheden zijn eindeloos en de boodschap erachter... nou ja, dat zijn meer dan mooie woorden.


8. Ontdek Noord-Korea in België

Dat Noord-Korea geen gemakkelijk land is om te bezoeken of te kunnen vatten, is een understatement. Maar gelukkig is er Magnum-fotograaf Carl de Keyzer die unieke toegang kreeg tot het groot bewaarde geheim dat officieel "Democratische Volkrepubliek Korea" heet. Bovendien kreeg hij toestemming om het vast te leggen op de gevoelige plaat. Het resultaat van zijn vier reizen, D.P.R. Korea - Grand Tour,  is nog tot 1 april te bezichtigen in de Floraliënhal te Gent. Aan de uitstapgezinde vrienden kan je tickets voor de tentoonstelling cadeau doen, maar je kan ook altijd meteen het fotoboek geven.

DPR Korea - Grand Tour


9. Maak een cultureel uitje

Voor degenen die op materieel vlak al verwend genoeg zijn: geef eens een ervaring cadeau. Plan zelf een leuk uitje naar een stad waar je eerst naar hartelust rondzwerft en combineer het met tickets voor een film, concert, theater- of dansvoorstelling, museum, ... Zo spendeer je samen een beetje quality time, laat je je beroeren door cultuur én hou je er hopelijk mooie herinneringen aan over.


10. Voor de cinefielen

Die maak je waarschijnlijk wel blij met de dvd van Moonlight (een ongelofelijk prachtige, ontroerende film) die eerder dit jaar de Oscar voor beste film in de wacht sleepte.

Voor wie graag in het winterthema blijft én een geschikte film zoekt om jong en oud mee te ontroeren: De Sneeuwman. Een tijdloze klassieker. Ik kreeg hem als heel klein meisje cadeau voor Kerstmis en heb de film sindsdien voor eeuwig in mijn hart gesloten.

De Sneeuwman

Een andere optie met ruime keuzevrijheid is een filmdoosje van Kinepolis, waarmee ze bovendien de spiksplinternieuwe 4DX-zalen in Kinepolis Antwerpen of Brussel kunnen uitproberen.

Een Netflix-abonnement kan ook. Bovendien komt Kerstmis nét op tijd om het nieuwe seizoen van Black Mirror, dat start op 29 december, te kunnen meepikken.

 

Still haven't found what you're looking for?

Dan moet je misschien de app Sir! eens uitproberen. Je geeft wat kenmerken in van de persoon voor wie je een cadeautje zoekt en krijgt een uniek, op maat gemaakt cadeauvoorstel in ruil (dat bovendien ook nog eens past binnen je budget!).