Al dichtend door de wintermaanden

Word jij de nieuwe Haiku-Herman?

Pieter

Foto’s voor Al dichtend door de wintermaanden

Herman 'Haiku' Van Rompuy.

De wintermaanden zijn per definitie guur, koud en ontredderend. En over die vermaledijde blok zullen we het maar niet hebben. Toch verschijnen er met mondjesmaat enkele literaire lichtpuntjes aan de kille horizon. Zet je schrap, scherp je griffel en schrijf jezelf de geschiedenis in met deze fabuleuze winterse schrijfprijskampen.  

1. Haiku-wedstrijd van Haikoe-kern Antwerpen


Schrijf eens een haiku 

Zoals Herman Van Rompuy

Win vijftig euro


Oke, haiku's zijn niet onze specialiteit. Kan jij het beter? check dan hier wat je moet doen om Herman Van Rompuy af te lossen als het Belgische uithangbord van de Japanse dichtstijl. 

2. Jotie T'Hooft Poëzieprijs

Dit jaar kroont Oudenaarde al voor de vierde keer de winnaar van de Jotie ’T Hooft Poëzieprijs. Je kan deelnemen in drie leeftijdscategorieën, van 0-14 jaar, 15 tot 18 of 19+. De juryleden – waaronder Marc de Bel, Luc Denorme en Nathalie David – leggen geen thematische beperkingen op, maar het werk van de legendarische Jotie T’Hooft wordt wel naar voren geschoven als mogelijke inspiratiebron. Er valt vanalles te winnen, maar wij zouden toch vooral meedoen in de hoop opgenomen te worden in de compilatiebundel met de tien beste gedichten van de wedstrijd. 

Check voordat je in je pen kruipt hier een keer het volledige regelement. 

 Voor wie de man niet kent: hierbij ons favoriete T’Hooft-gedicht, namelijk Eenhoorn uit zijn bundel Junkieverdriet (1976)

3. Ik heb je lief 

De winter is de ideale tijd van het jaar om de romanticus uit dat kleine kooitje in je hart te bevrijden. Schrijf dus op je gemak – met de hand! – een passionele liefdesbrief aan the one that got away. Waarom zou je je schuldig maken aan emotioneel exhibitionisme vraag je? Omdat de jury (Betty Mellaerts, Johan Op de Beeck, Mark Willems…) de tien beste briefschrijvers uitnodigt voor een heerlijk diner bij kaarslicht. De eindwinnaar mag zelfs een afschuwelijk romantisch weekend in Parijs verblijven. 

Nog wat inspiratie nodig? Hier kan je grasduinen door de meest epische liefdesbrieven uit de geschiedenis.