Acht weken leesplezier

Must-read boeken voor de zomer

Marie Van Oost

Gemiddeld hebben we acht weken zomervakantie. Nu kijk je daar reikhalzend naar uit, maar eenmaal het zover is, kan de verveling wel eens opduiken. Daarom deze leeslijst. Acht boeken, acht weken leesplezier. Interesse in een boekenkorting? Dat kan!

De interessanten - Meg Wolitzer

In de zomer van 1974 raakt de 15-jarige Jules Jacobsen bevriend met vijf tieners op een zomerkamp voor de kunsten. Het groepje is onafscheidelijk en Jules is enorm onder de indruk van haar creatieve en welgestelde vrienden. Eenmaal volwassen, blijken ze hun grootse en jeugdige ambities niet allemaal te hebben waargemaakt. Jules droomde van een carrière als actrice maar belandde in een verstandige baan, terwijl haar twee beste vrienden wel succes hadden in het artistieke circuit. De vriendschap houdt stand, maar een groeiend gevoel van jaloezie laat Jules niet los. 

In De interessanten volgt Meg Wolitzer een vriendengroep van de bloei van hun jeugd tot volwassenheid. En dan blijken geluk en voldoening in andere dingen te liggen dan de vrienden als 15-jarigen dachten.

Gesprekken met vrienden - Sally Rooney

Frances is 21 jaar oud, koel en observerend. Ze studeert en doet samen met haar beste vriendin Bobbi aan poetryslams in Dublin, waar ze gespot worden door journalist Melissa. Frances raakt tegen wil en dank onder de indruk van haar en haar echtgenoot Nick, die nooit echt is doorgebroken als acteur. Wat aan het begin een onschuldige flirt lijkt, groeit al snel uit tot een vreemd soort intimiteit. Frances probeert haar leven geordend te houden, maar haar relaties ontsnappen steeds meer aan haar greep. Dan probeert ze iets radicaals: van moment tot moment leven. 

Gesprekken met vrienden van Sally Rooney is een moderne roman over de lusten en lasten van de jeugd. Rooneys debuut is in een heldere stijl en met onderkoelde humor geschreven.

De verrader - Paul Beatty

Welkom in Dickens, Californië, een getto aan de zuidelijke rand van Los Angeles. Een armoedig plaatsje. Zo armoedig dat men het bestaan ervan uit schaamte verbergt – letterlijk, want de staat Californië besluit het getto niet langer op de kaart te zetten. Vlak voordat die beslissing wordt genomen, wordt de vader van de Afro-Amerikaanse ik-figuur, die de achternaam Me draagt, na een woordenwisseling met de politie doodgeschoten. De hoofdpersoon besluit zijn woede en frustratie in te zetten – niet om de moord op zijn vader te wreken, maar om het onrecht dat zijn woonplaats is aangedaan recht te zetten. Me krijgt een briljante ingeving: het 'resegregeren' van Dickens. Aanvankelijk is het een groot succes, maar het plan dreigt te mislukken als blanke leerlingen toegang eisen tot een gesegregeerde school. Me raakt verwikkeld in een enorme rechtszaak: Me versus de Verenigde Staten van Amerika.

De verrader is een unieke mix van cynisme en optimisme, komedie en tragedie. Paul Beatty's roman is satire en aanklacht ineen. De eenentwintigste-eeuwse westerse maatschappij wordt hier subtiel en soms hilarisch blootgelegd in haar pijnlijkste, absurdste en meest racistische kanten.

Donker woud - Nicole Krauss

Jules Epstein, een vermogend New Yorker, besluit aan het einde van zijn leven een andere weg in te slaan en zijn rijkdom beetje bij beetje te doneren. Met de laatste restanten reist hij naar Israël om daar een blijvend monument voor zijn ouders op te richten. Dan ontmoet hij Menachem Klausner, die hem aanziet voor een nazaat van Koning David en hem uitnodigt voor een reünie. Zijn Klausners motieven zuiver? Ook een bekend Amerikaans auteur begeeft zich naar Israël. Ze laat haar gezin achter in Brooklyn en checkt in bij het Hilton Tel Aviv - waar ze al haar hele leven elk jaar verblijft - in de hoop dat het hotel als inspiratiebron voor haar nieuwe roman kan dienen. Een ontmoeting met professor Geizi Friedman zet haar op een ander spoor: hij weet waar de onvoltooide manuscripten van Kafka bewaard worden en wil dat ze er een af schrijft.

Donker woud is een betoverende roman en behandelt enkele van Nicole Krauss' gewoonlijke thema's: persoonlijke ontwikkeling, herinneren en welke plaats geschiedenis in ons bestaan inneemt. 

Een boek waarmee men vrienden maakt - Lukas Verstraete 

Door een brutale straatoverval verliest een man zijn identiteit en een koffertje met belangrijke inhoud. Wat zijn de gevolgen daarvan en zal hij erin slagen om identiteit en koffertje terug te vinden? Deze strip over goed en kwaad, met een knokpartij of vijf, een verliefde kat, een filosofisch gesprek met een duif, metamorfoses, een auto-achtervolging en een schrijver die niet altijd de touwtjes in handen heeft, vertelt het verhaal van een man die talloze identiteiten kan aannemen, van hond tot auto tot embryo met baardstoppels. 

Een boek waarmee men vrienden maakt is een kleurrijke graphic novel en het excentrieke debuut van Lukas Verstraete. Het bevat vleugjes avontuur, humor en religie, maar ook geweld, dierenliefde en zielsverhuizingen. Als je de werelden van James Ensor en Cowboy Henk door elkaar mixt, kom je in de buurt van Verstraete.

Het wordt spectaculair. Beloofd. - Zita Theunynck

5 oktober 13.34 u. Daar staat ze. Eenzaam op het lege perron, in een Franse stad. Niet in iemands armen. Niet haastig op weg naar de uitgang. Ze staat alleen op het perron, haar koffer naast haar. Tranen stromen over haar wangen. Zo langzaam dat je ze kan tellen. De trein die haar hier bracht, raast steeds verder weg. Op die trein ligt het enige op heel deze wereld waar Anna nog iets om gaf: een boek met daarin een envelop met 23 brieven. Die brieven zijn afkomstig van Leonard, die hartstochtelijk verliefd is op Anna, terwijl zij de boot lijkt af te houden.  

Het wordt spectaculair. Beloofd. is een liefdesverhaal. En het is er geen. Het is het vreemde maar fascinerende debuut van Zita Theunynck, dat vraagt om opnieuw gelezen te worden.

De acht bergen - Paolo Cognetti

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

De acht bergen leest als een sprookje: de personages, structuur, stijl en inhoud zijn ogenschijnlijk simpel, maar het verhaal bevat een extra boodschap voor wie wat dieper graaft. Net als een intensieve bergwandeling brengt deze roman van de populaire Paolo Cognetti ontspanning én voldoening.

Noord - Sien Volders

In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary's leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn.

Thema's als vriendschap en keuzes maken, de sfeervolle beschrijving van de overweldigende natuur en de excentrieke karakters van de bewoners zijn elementen die Noord tot een bijzonder sterke roman maken. Sien Volders nam volop haar tijd en dat loont.