Het wel en wee van Japanse emigranten

Waarvan wij droomden

Julie Otsuka

Jana

Authors & Editors: Julie Otsuka and Jordan Pavlin (1/3)

Julie Otsuka vertelt in Waarvan wij droomden het verhaal van de talloze Japanse vrouwen die in de eerste helft van de twintigste eeuw naar Amerika trokken, op zoek naar een beter leven door te trouwen met een jonge, rijke Amerikaan.

Vol goede hoop vatten ze de reis aan, alles achterlatend naar het beloofde land. Bij aankomst wacht hen echter enkel desillusie en teleurstelling. 'Hun mannen' zijn veel ouder en lelijker dan op de foto's. Het blijken helemaal geen welgestelde Amerikanen te zijn, maar boeren, seizoensarbeiders en tuinmannen.

Verwoeste dromen

Een leven van hard werk en weinig geluk is het lot van velen. De ene verlaat haar man om het ware geluk bij iemand anders te vinden, de ander krijgt een aantal kinderen die haar nog een sprankeltje geluk schenken, nog een andere vrouw blijkt erfgename te zijn van de vrouw waarvoor ze werkte als dienstmeisje.

Het laatste hoofdstuk is het krachtigst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen de Japanners in Amerika het hard te verduren. Na de aanval op Pearl Harbour worden ze allemaal beschouwd als de vijand. De overheid besluit hen onder te brengen in werkkampen. Hier komen de Amerikanen zelf aan het woord. De gewone, alledaagse mensen, wiens Japanse buren van de ene dag op de andere zomaar zijn verdwenen. Het is prachtig om lezen hoe zij zich in het begin afvragen waar ze naartoe zijn, maar hun leven gewoon doorgaat en ze uiteindelijk na een paar maanden helemaal vergeten zijn. 

Prozaïsch gedicht

Julie Otsuka beschrijft het leven van deze vrouwen op een bijzondere manier: de lotgevallen zijn verweven met elkaar, zonder het nodeloos ingewikkeld te maken. Het leest als een gedicht.  Waarvan wij droomden is verre van een vrolijk boek. Maar het waargebeurde aspect maakt het mooi in al zijn tragiek.