Boeken bij de buren: Frankrijk

Vijf tips

Anne Scheijnen

Persoonlijk, veelzijdig, goed voor elke gelegenheid en bovendien gemakkelijk in te pakken: boeken zijn de Rolls Royces onder de cadeautjes. Originaliteit kan trouwens nooit kwaad, dus waarom zou je, in plaats van de nieuwe Pascale Naessens of Herman Brusselmans, niet eens één van deze recente Franse literaire toppers cadeau doen?

Van thriller tot briefroman, er is voor ieder wat wils in deze literaire crème de la crème. En avant:

1. Mary Poppins gone wrong

Chanson Douce van Leïla Slimani

In het gruwelijke eerste hoofdstuk lezen we meteen hoe een nanny haar twee oppaskindjes heeft vermoord. De rest van de roman is een psychologische rollercoaster waarin Slimani onderzoekt hoe het zo ver is kunnen komen. Het boek was de winnaar van de jongste Prix Goncourt, de prestigieuze Franse literatuurprijs.

2.    Ontroerende Griekse tzatziki 

L'enfant qui mesurait le monde van Metin Arditi

De actualiteit van de Griekse economische crisis gemixt met verwijzingen naar mythes maken van deze roman een ontroerende tzatziki. Het ontroerende, maar niet sentimentele verhaal over familie, keuzes en macht eindigt met een sprankeltje hoop. Bonuspunten voor de portrettering van het autistische hoofdpersonage, dat alle clichés overboord smijt.

3.    Rapper schrijft indrukwekkend debuut

Petit Pays van Gaël Faye

Faye verkent exotische oorden in zijn debuutroman over de Rwandese genocide en vertelt het verhaal van zijn eigen kindertijd, die zich afspeelde in Burundi, door de ogen van de personages. Leuk weetje: Faye is ook rapper en heeft een song met dezelfde naam als zijn boek!

 

4.    De briefroman heruitgevonden

Cannibales van Régis Jauffret

Briefromans horen niet enkel thuis in de 18de eeuw, zo bewijst Jauffret. Hij katapulteert het genre onze tijd in met de brieven tussen een jonge vrouw en de moeder van haar ex. De twee ontwikkelen een demonische obsessie voor de man die hen verbindt. Jauffret hanteert een stijl om duimen en vingers bij af te likken.

5.    De Belgische Prix Goncourt-winnaar

L'autre qu'on adorait van Catherine Cusset

Ten slotte de winnaar van de Belgische Prix GoncourtCatherine Cusset duikt in het hoofd van een bipolaire academicus, die ondanks zijn schijnbare succes blijft worstelen met zijn demonen. Het geheel is overgoten met een saus van literaire verwijzingen naar de groten der literatuur, zoals Proust en Corneille.