Boekenbeurs vs. Standaard Boekhandel

Waar tast je het diepst in je portemonnee?

Simon

Foto’s voor Boekenbeurs vs. Standaard Boekhandel

Not That Kind of Girl en Het hout

  • Antwerp Expo
  • 31 okt tot 11 nov 2014
Google maps
location

De zuurverdiende centen van je vakantiewerk zijn al opgesoupeerd aan reizen en festivals en daar komen de feestdagen alweer aan. Gelukkig is het bon ton om weinig geld te hebben als student, maar wat doe je als doorwinterde boekenliefhebber zonder centen? Ruil je de hoogmis van het boek beter in voor een bezoek aan de lokale boekwinkel? BILL deed de test.

Standaard Boekhandel

Bij Standaard Boekhandel kochten we een aantal must haves uit de boeken top 10: Het hout van Jeroen Brouwers (€19,99), Zonder voorschrift van Pieter Aspe (€21,99) en Overspel van Paulo Coelho (€19,95).

Uit diezelfde top 10 namen we ook nog de guilty pleasure Doodgezwegen, wat u (nog) niet zag op televisie (€17,50) mee, want wie wil nu niet alle dirty secrets van Lowie uit Thuis weten? Een beetje verder in de winkel konden we niet om Buitengewoon Maggie De Block (€22,50) heen.

Bij de ‘toptitels aan een zachte prijs’ namen we Gone Girl van Gillian Flynn mee voor €10. Afgaande op de filmversie is dat veel suspense voor weinig geld. We sloegen ook de Engelse versie in voor €13,95. In een wanhoopspoging om goed voorbereid te zijn op de Boekenbeurs kochten we tot slot nog Not That Kind of Girl van Lena Dunham (€19,95) en de nieuwste strip uit de Amorasreeks (€6,99).

Aan de kassa komt dat neer op €152,82. Omdat we vriendelijk onze klantenkaart toonden, kregen we nog €4,56 korting in punten. Het eindtotaal van onze book haul klokt dus af op €148,26.

Boekenbeurs

Op de Boekenbeurs kunnen we datzelfde boekenpakket op de kop tikken voor €153,72, al komt daar nog de toegangsprijs van €6 voor studenten bovenop. Gelukkig staan de gulle Norbertijnen van Grimbergen al klaar met een half glas Dubbel om de entreeprijs door te spoelen. In de Trollekelder in Gent betaal je daar snel €1,80 voor.

Als je in Hal 4 gaat neuzen, passeer je ook twee keer de bevallige dame van Royco, wat je voor €1,09 aan Tomaten Suprême oplevert. Wie er een verkooppraatje bijneemt, kan daarenboven nog een weekendeditie van De Standaard scoren (€3,50). Het dS Weekblad lees je dan rustig uit bij een warme Cécémel (€2,10).

Bij het buitengaan, trakteren de goede zielen van Grimbergen je ook nog op een flesje Winter (€0,87). Op de Boekenbeurs waren we dus €159,72 kwijt, maar door de sponsors eindigt de teller op €150,36.

Fabeltje

Conclusie: dat je goedkoper af bent op de Boekenbeurs is een fabeltje. Boeken zijn er even duur als in de boekenwinkel om de hoek. Wie bereid is om zijn wekelijkse cafébezoek te verplaatsen naar het boekenmekka, heeft zijn toegangsticket er wél terugverdiend in no time. En dan hebben we de (emotionele) waarde van Stefan Hertmans’ handtekening, een schunnige commentaar van Brusselmans of een ontmoeting met de échte Joy Anna Thielemans, godbetert, nog niet in rekening genomen.