Drie nieuwe topromans die onterecht onder de radar zijn gebleven

Meneer Jacques tipt: oktober

Thomas

Ieder jaar worden we in september en november overstelpt met nieuwe romans naar aanleiding van de jaarlijkse Boekenbeurs. Meneer Jacques blijft weg van de grote namen en selecteert drie toppers die niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Literair taalexperiment 

Titel: Begrijpend lezen

Auteur: Alejandro Zambra

Uitgeverij: Karaat

Alejandro Zambra

Alejandro Zambra onderzoekt in zijn nieuwe roman wat de mogelijkheden van de taal zijn. Begrijpend lezen is gebaseerd op de Prueba de Aptitud Verbal, een multiple choice-examen dat tot en met 2002 afgenomen werd van de Chileense jongeren uit het laatste jaar van de middelbare school. Het boek is volledig opgebouwd uit multiple choicevragen en onderverdeeld in vijf hoofdstukken, waarin telkens een andere soort vragen gesteld worden. 

Begrijpend lezen is een gewaagde roman waarmee Zambra de grenzen van proza benadert. Hij zet de lezer aan het nadenken. Taal is geen vaststaand gegeven. Woorden veranderen van betekenis, worden door iedereen op een andere manier geïnterpreteerd. Op de multiple choicevragen zijn geen correcte antwoorden te vinden. Bijzonder is dat Zambra er ondanks de vragen toch in slaagt om een verhaal en een bepaalde sfeer te creëren.

 

Feest der zintuigen   

Titel: Lekhoofd

Auteur: Haro Kraak

Uitgeverij: Atlas Contact

Noah Kremer is een bijzondere jongen. Hij kan geluiden proeven en ziet letters en cijfers in kleuren. Soms zorgt dat voor mooie ervaringen maar zo’n ongelimiteerde stroom van indrukken en zintuigen die door elkaar vloeien kan ook wel eens voor kortsluiting zorgen. Samen met zijn vriend Teun onderzoekt hij de grenzen van zijn eigen perceptie en brengen ze alle verbanden in kaart.

Lekhoofd is het literaire debuut van Haro Kraak, verslaggever bij de Volkskrant. In Vlaanderen is zijn literaire debuut heel ongemerkt gebleven. Het boek is een feest voor de zintuigen. 

 

Hongaarse meester

Titel: De melancholie van het verzet

Auteur: László Krasznahorkai

Uitgever: Wereldbibliotheek 

Het is midden winter wanneer een circus zijn tenten komt opslaan in een klein Hongaars stadje. Wat een groots feest zou moeten zijn voor de inwoners wordt een kwelling voor hen. Achterdochtig benaderen ze de circusmensen, vele bizarre geruchten worden verspreidt, bang worden de inwoners voor de toekomst van hun dorp.

Verbazingwekkend genoeg is De melancholie van het verzet pas de tweede roman van László Krasznahorkai die vertaald is naar het Nederlands. Nochtans werd de schrijver al met meerdere literaire prijzen beloond en door vele collega’s de hemel in geprezen. Hij is een eigenwijze auteur die zich kan meten met grootmeesters als Beckett en Kafka.