Boekentips van Meneer Jacques

3x leesvoer voor februari

Eva Nowé

Meneer Jacques

Blogger Meneer Jacques werkt in boekhandel Limerick en weet het één en ander af van goede boeken. Elke maand tipt hij ons zijn grootste favorieten.

"Het boekenseizoen wordt weldra geopend. De aanbiedingsfolders worden overal druk verspreid. Vertegenwoordigers schuimen de boekhandels af om de nieuwe vruchten te promoten. Dat geeft ons nog even de tijd om van de oude oogst te genieten. Welke boeken uit 2014 moeten absoluut gelezen worden? Zonder twijfel deze drie."

Albert Camus – De vreemdeling

"Strikt genomen is De Vreemdeling geen boek uit 2014. Deze klassieker dateert al van 1942 maar verscheen dit jaar opnieuw in de Bezige Bij om hun zeventigste verjaardag te vier. De Vreemdeling is een nihilistische roman waarin Meursault de hoofdrol opeist. Het ontbreekt hem aan emoties, waardoor niets hem lijkt te raken. Hij leeft zonder echt te leven, tot de doodstraf wegens moord hem boven het hoofd hangt."

"72 jaar na verschijnen blijft deze klassieker nog steeds relevant. De laatste jaren worden we zo vaak met zinloos geweld geconfronteerd. De aanslagen vliegen ons rond het hoofd. We zagen psychopaten door onze maatschappij razen. De Vreemdeling geeft ons inkijk in het hoofd van een ziek persoon, zonder hem te veroordelen. Dat maakt dit boek bijzonder interessant."

 

Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs

"In onze contreien krijgen debutanten helaas veel te weinig aandacht, nochtans vormen zij de toekomst van onze literatuur. Ook Bregje Hofstede kreeg in Vlaanderen onterecht weinig aandacht. De hemel boven Parijs is één van de beste debuten die ik de laatste jaren gelezen heb. Hofstede schreef een intelligente roman waarbij de sfeerschepping duidelijk primeerde boven de plot."

"Het verhaal speelt zich af in Parijs, waar het leven van Professor Olivier een drastische wending neemt door uitwisselingstudente Sofie. Onder het mom van intrigerende kunstessays communiceren ze met elkaar, tot ze onvermijdelijk elkaars privéleven binnendringen. Verwacht je echter niet aan typische liefdesverhouding tussen een professor en zijn studente."

 

Marcu Biancarelli  - Corsicaanse Rapsodie

"Corsica – de thuisbasis van Biancarelli – is een geliefde vakantiebestemming voor vele toeristen. Helaas is er ook aan toerisme een keerzijde van de medaille. Met de tijd gaat cultuur verloren. Het is die teloorgang die Biancarelli schetst aan de hand van Corsica. Hij trekt hard van leer tegen het kapitalistische gedachtegoed."

"In Corsicaanse Rapsodie volgen we een man van middelbare leeftijd. Hij heeft een boekhandel die tijdens het hoogseizoen sluit en is een mislukt schrijver. Zijn cynische houding ten opzichte van zijn landgenoten zijn zowel pijnlijk als humoristisch.  De verschillende verhaallijnen zorgen ervoor dat je deze roman als een sneltrein uitlezen zal. "