Cartoonist: Tom Borremans

Bill Awards

Categorie: Spreken

Evy Collard

Tom Borremans met Michiel

Sociaal Incapabele Michiel verovert de Vlaamse harten en dat kan zijn geestelijke vader, Tom Borremans, alleen maar toejuichen. Wij nomineerden de huiscartoonist van Woestijnvis voor een BILL Award in de categorie Spreken. Want waar denken jullie dat het stemmetje van Michiel vandaan komt? 

"Amai, dat begint al," zegt Tom lachend wanneer hij, vers van een ander interview, het café binnenkomt. Michiel slaat aan bij het publiek en dat zal hij geweten hebben. Plots staat iedereen te springen voor een interview.

Uit de hand gelopen feestje

Tom Borremans: "Ik heb altijd getekend. Toen ik klein was, kon ik op mijn gemak uren aan de tekentafel zitten. Dat is dan een tijdje stilgevallen tot in mijn puberteit, dan ben ik terug meer en meer gaan tekenen. Ik heb er uiteindelijk ook voor gekozen om illustratie te studeren."

"Ik weet nog dat mijn masterproef een hard contrast vormde met die van de rest van de opleiding. Mijn opstelling leek een zwaar uit de hand gelopen feestje terwijl zij voor een eerder serieuze aanpak kozen. Ik kreeg gelukkig net een tien. Dat had misschien ook iets te maken met de gelijkenissen tussen het personage dat zelfmoord wilde plegen in de eerste aflevering van Michiel en een jurylid. Dat was puur toeval natuurlijk." (lacht) 

Mislukte huiscartoonist 

"Voor ik bij Woestijnvis werkte, ging ik deeltijds poetsen en tekende ik thuis. Ik had nog nooit een creatieve opdracht gekregen, zelfs geen geboortekaartje ontwerpen of zo. Dus het is wel zot dat dit zo in mijn schoot is komen vallen. Ik ben bij Woestijnvis terechtgekomen omdat er een vacature was. Ze zochten iemand om op de redactie ideetjes uit te werken. Ik heb gesolliciteerd en mijn website doorgegeven. Zo zijn ze op mijn filmpjes uitgekomen, ook eentje waarin ik melk langs mijn neus drink. Dat viel blijkbaar in de smaak. "

"Toen ik bij Woenstijnvis aankwam stond er een fles melk op tafel, dat was even schrikken. Gelukkig was het gewoon toeval. (lacht) Daar kreeg ik te horen dat ik carte blanche kreeg als mislukte huiscartoonist. In het begin kondigde Otto-Jan Ham mij in De Ideale Wereld ook altijd aan als cartoonist die er niet veel van bakt. Dan vroegen vrienden van mij: 'Meent die dat nu, vindt die dat echt niet goed?' Zever natuurlijk. Als ze het niet goed vinden, zenden ze het niet uit."   

Sociaal incapabel 

"Tijdens mijn master had ik enkele situaties in mijn hoofd rond een dwaas personage. Daarmee ben ik dan beginnen te tekenen en stemmen te oefenen. Uiteindelijk is daar Michiel uit ontstaan. Dat gekke stemmetje van hem, dat spreek ik dus zelf in. (Lacht) Thuis werkte ik een paar weken aan een aflevering. Elke dag een paar uurtjes als ontspanning, want in het animeren kruipt wel wat tijd. Nu is het één aflevering per dag. Ik had nooit gedacht dat dat zou lukken."

"'s Ochtends is er redactievergadering en dan wacht ik tot iemand over Michiel begint. Soms heb ik al een paar ideeën klaarliggen die ik dan op een of andere manier aan de actualiteit kan linken, vaak is dat heel vaag. Dan begin ik het scenario uit te werken, stemmen in te spreken, en te animeren. Belle Perez die in mijn filmpjes voorkomt: dat is een uit de hand gelopen grap. Ik heb me afgevraagd naar welke muziek Michiel zou luisteren en dan komen er dingen als X-Session en Belle Perez naar boven. Het is de muzieksmaak van Michiel, dus ik ga daar niet over oordelen." (lacht)   

Kort & Krachtig

Naar wie kijk je op?   

"Qua cartoons vind ik Jeroom keigoed en in animatie Ren & Stimpy. Dat gaat over een psychotische chihuahua en een domme kat. Dat vind ik wel cool. Ook David Shrigley is supergoed. Zijn werk bevindt zich op de lijn tussen cartoon en kunst."

Had je tien miljoen wat zou jij dan doen?   

"Michiel zou alles investeren in aandelen van Fristi. Ik zou een auto kopen en reizen. Ik wil graag Scandinavië en Amerika zien."    

Welk dier zou je voor één dag willen zijn?  

"Ik vind kevers heel cool. En een mug lijkt me ook wel grappig. Of een dinosaurus ..."   

Wat zou je doen als je onzichtbaar was?  

"Binnensneaken bij mensen en ... kijken naar hoe ze koken."