Chocolade met een bittere nasmaak

Alles ruikt naar chocola

Sidney Vollmer

Alicia

Chocolade met een bittere nasmaak

Welkom in het leven van Tom Mitchell, een negentienjarige zanger die moet en zal doorbreken met zijn groepje The Guilty Pleasures. Maar dan sterft zijn vader en ontdekt zijn moeder de wondere wereld van het online daten. Toms leven komt bovendien ook nog eens in een stroomversnelling terecht wanneer zijn band naar Engeland mag voor een gesprek met een hippe muziekproducer. Na de dood van zijn vader verschijnt natuurlijk ook zijn ex-vriendin Lizzy weer ten tonele. Of hun relatie stand houdt in deze turbulente tijden is nog maar de vraag. 

Het verhaal van Tom is een nuchter en droefgeestig verhaal over het verwerken van zijn vaders dood en de problemen die daarbij komen kijken. Tom heeft het niet zo makkelijk als zijn broer en moeder, die verder leven alsof er amper iets gebeurd is. Zijn innerlijke strijd wordt in dit boek prachtig neergepend door de Nederlandse schrijver Sidney Vollmer.

Mag het ietsje minder zijn?

Vollmer blinkt uit in het beschrijven van de strijd die een zoon na het overlijden van zijn vader meemaakt. Hij beschrijft uitstekend de band tussen Tom en zijn moeder, die naarmate het verhaal vordert meer en meer verzuurt.

We hebben toch één minpuntje aangetroffen in het verhaal. De verschillende subplots staan niet altijd in functie van het hoofdverhaal. Sommige zijlijnen worden sterk uitgewerkt, zoals de band tussen Tom en zijn broer Oscar, maar andere zijn dan weer storend voor het verhaal, zoals de hele historie met zijn vriendin Lizzy.

De verschillende ondergeschikte verhalen doen het verhaal op sommige momenten ook onnodig vertragen. Door deze vertragingen krijg je de impressie dat het uiteindelijke plot van het verhaal er nog even snel bijgedramd werd op de laatste pagina's. 

Maar Vollmer afschrijven? Dat doen we niet. Hij beschikt over een sterk staaltje schrijftalent en een grote dosis originaliteit. Zo fleurt hij het verhaal op met hippe referenties naar de hedendaagse popcultuur. Zo vind je in het boek playlists en lyrics van Tom in eigen persoon. Met verrassingen als dit slaagt hij erin om het verhaal af en toe weer wat luchtig en vrolijk te maken.