De nieuwe eigenaars van Buchbar: "Ooit komt Patti Smith hier signeren"

Interview

Maxime De Ruyck

Eind vorig jaar gaf Kim Hertoghts haar Buchbar op voor adoptie. Annelies Moons en Leen Van Severen gingen dankbaar in op het aanbod. Aan de succesformule werd nog niet al te veel gesleuteld: de dames verkopen er nog steeds boeken, zetten er koffie en bakken er taart. Maar daar blijft het heus niet bij.

© Julie Rommelaere

Zaken doen met vrienden is een riskante onderneming. Maar Annelies en Leen weten wat ze aan elkaar hebben. De twee leerden elkaar kennen in New York. Annelies maakte daar een reportage over Billie Holliday samen met  Kurt Overbergh, de artistieke directeur van de Ancienne Belgique en de vriend van Leen. In Amerika ontdekten ze dat ze van dezelfde boeken houden. Flash forward naar het jaar 2015, ergens op straat in Antwerpen. Leen loopt de eigenares van Buchbar tegen het lijf.

Leen:  “Kim vertelde dat ze een koffiebar had geopend aan ’t Zuid waar ze ook boeken zou verkopen. Ik vond dat meteen een geweldig idee. In maart vernam ik dat Kim de zaak te koop had gezet, maar alleen durfde ik er niet aan beginnen. Ik werkte toen ook nog bij de AB, maar ik wist niet hoe lang ik daar zou blijven.”

Annelies: “Ik  werkte toen bij de radio, maar er was te weinig werk. Ik was nooit actief op zoek gegaan naar iets anders, maar plots was het moment daar. We hebben eigenlijk nooit getwijfeld of het echt zouden doen. Van zodra ik de winkel zag, was ik verkocht.”

"Je wilt toch geen erwtensoep ruiken wanneer je koffie komt drinken?"

© Julie Rommelaere

Leen en Annelies hadden zes weken tijd om alles in orde te brengen. Een administratief huzarenstukje. Annelies: "Bureaucratie is een levende nachtmerrie. Ik heb een hekel aan administratie en alle instanties die te maken hebben met zelfstandigen. Heel wat praktische dingen zijn voor de mensen die daar werken zo evident dat ze met hun verstand er echt niet bij kunnen dat je bepaalde dingen niet begrijpt.”

De echtgenoot van Annelies is de koffieliefhebber in hun huwelijk. “Hij had zich ingeschreven voor een baristacursus bij Syntra, maar die heb ik snel ingepikt. Ik leer het nu aan Leen.” 

Leen: “De eerste dag kwamen er vooral vrienden en familie. Daar durfde ik wel nog koffie voor te zetten. Maar de dagen nadien wou ik de klanten bijna wegjagen toen ze om een koffie vroegen. Qua businessplan is dat niet echt een meesterlijke zet.”

"Veel schrijvers hebben iets met katten"  

© Julie Rommelaere

Buchbar werkt ook samen met kleine zelfstandigen. De schoonzus van Annelies heeft een koffieboerderij in Peru en zal binnenkort de specialty koffie leveren voor hun filterkoffie. “Ik ken iemand in Peru die elke koffieboon die hier straks binnenkomt heeft aangeraakt, dat idee is toch te zot voor woorden? De thee komt uit een plantage in Ternat en de bieren uit Borgerhout. De mensen komen hier niet om een Jupiler te drinken, dan is het toch leuk dat we iets aanbieden met een verhaal. En alles is homemade, met veganistische optie.”

Veel mensen dromen wel van iets te doen met koffie, boeken en taart.  Maar is de werkelijkheid vaak niet net ietsje anders? Annelies had het gevoel dat ze wel over heel wat dingen had heen gekeken. “Ik had gewoon gedacht dat we onze soep hier ’s morgens konden maken. Er is dan meestal weinig volk. Maar je wilt hier natuurlijk geen erwtensoep ruiken wanneer je hier een koffie komt drinken.”

“Mijn papa vindt hier geen boeken naar zijn zin. Dus eet hij taart om ons te steunen”

© Julie Rommelaere

Leen had dan weer een klein, praktisch detail over het hoofd gezien. “Het is hier één open ruimte en je kunt alle gesprekken horen. Soms sta ik koffie te maken en hoor ik een discussie waar ik het absoluut niet mee eens ben. Dan moet ik me echt inhouden om me niet te bemoeien.”

Annelies en Leen stellen hun boekenaanbod samen op basis van wat ze zelf graag lezen.
Annelies: “Wie hier binnenkomt en vijf boeken van het aanbod leuk vindt, zal de rest ook wel leuk vinden. Mijn papa vindt hier zijn goesting niet. Maar hij wilt wel steunen, dus eet hij taart. We hebben ook een sectie gewijd aan katten. Veel schrijvers hebben iets met katten. Telkens wanneer we de dozen openen, staan we hier te springen. Dan kun je ze eindelijk aanbevelen aan de mensen. Wanneer er mensen zijn die een boek kopen dat ik graag heb gelezen, heb ik precies al een band met hen."

Het aanbod bestaat uit een aantal straffe madammen. Grote favoriet van beiden is Just Kids van Patti Smith. “Ik wil er alles voor doen om haar hier ooit binnen te halen voor een signeersessie!” belooft Leen. “Ze is zo vastberaden met haar kunst bezig.” Ook Annelies is grote fan van de peetmoeder van de punk. “Ze is nog steeds gewoon een mens. Toen ze bij de acceptance speech van Bob Dylan voor de Nobelprijs voor de Literatuur zo zenuwachtig was en opnieuw moest beginnen, heb ik gehuild.”

"Je kan Buchbar niet een beetje cool vinden" 

© Julie Rommelaere

Waar ze van dromen met Buchbar? Voor Annelies is het duidelijk. “Een leesclub met een leesavond! Ik lees nu zelf erg weinig omdat het druk is. Ik wil mezelf niet verplichten om in mijn agenda te zetten dat ik van negen tot elf 'moet' lezen. Maar als je dat kunt inplannen op een inspirerende plek zoals Buchbar, is dat veel leuker.”

Ze beschrijven Buchbar als een plek waar ze zelf heel graag zouden willen komen. “Als je ergens komt en ook al is het niet helemaal je ding, dan nog voel je het dat iemand het gewoon doet omdat hij het cool vindt. Je kan Buchbar niet een beetje cool vinden. Behalve dan vrienden en familie dan, die kunnen Buchbar een beetje cool vinden omdat wij het zijn.”