Debuutauteurs op de Boekenbeurs

Boekenbeurs 2015

Gerrit Calis
  • Antwerp Expo
Google maps
location

Dat er zich lange rijen bezoekers vormen aan de signeerstanden van auteurs als Tom Lanoye en Herman Brusselmans, zal weinig mensen verrassen. En dan zwijgen we nog over de massa volk die Jeroen Meus op de been brengt. Grote namen doen het altijd goed op de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen. Omdat zulke schrijvers veelal met het gros van de aandacht gaan lopen, zet BILL de tegenbeweging in: drie auteurs, elk met een debuutroman die in 2015 het levenslicht zag, vertellen vrijuit over het hoe, het wat en het waarom van hun schrijverschap.

Anne-Laure Van Neer - Justine

Korte inhoud:

Justine De Jager, 75 jaar zit in de verhoorkamer om een moord te bekennen. Niet uit schuldgevoel maar uit noodzaak: ze wil naar de gevangenis om aan het verzorgingstehuis te ontsnappen. Inspecteur Verbeke neemt haar getuigenis af. Verbijsterd luistert hij naar haar waanzinnig relaas waaruit blijkt dat Justine voor niets terugdeinst om haar vrijheid te behouden. Vertelt ze de waarheid of is de oude vrouw dementerende?

Anne-Laure Van Neer

Een eerste gepubliceerd boek, wat voor gevoelens wekt dat bij je op?

Anne-Laure: "Het publiceren van een eigen boek is altijd al een droom geweest en die is nu eindelijk uitgekomen. Justine werd bovendien goed ontvangen en werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2015. Dat maakte dat de blijdschap transformeerde tot een vorm van euforie."

Wat zijn zoal de drijfveren achter je schrijverschap?

Anne-Laure: "Ik had een job in de toerismesector waar ik tevreden mee was, maar het was toch niet wat ik echt wou. Ik miste een creatieve uitlaatklep en had al een tijdlang een verhaal in mijn hoofd, dat zich als een jengelende kleuter bleef aandienen. Ik ging loopbaanbegeleiding volgen en heb de grote stap uiteindelijk toch gezet: ik ben nu voltijds schrijfster."

Had je bepaalde angsten of twijfels in aanloop naar de publicatie?

Anne-Laure: "Ik had last van de twijfels die zowat standaard zijn voor elke debuutauteur, denk ik. Halverwege het schrijfproces denk je “nu smijt ik alles buiten”. Je begint te twijfelen: ik ben tevreden met mijn product, maar misschien ben ik wel de enige? Doorzetten is dan de enige oplossing."

Helena Mermans - De Uienfee

Korte inhoud:

Cleo is een jonge vrouw die niet in staat is om te huilen. Verdriet kan zij enkel uiten onder de vorm van woede. Als op een dag haar relatie strandt, roept dat dan ook een scala aan wraakscenario's op. De ontmoeting met Julia, een mysterieuze oude vrijster met paranormale gaven en nymfomane trekjes, biedt Cleo de kans om diepgaand te helen. In trance beleeft ze opnieuw de situaties uit haar kindertijd die haar tranen hebben bevroren. De Uienfee is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Helena Mermans

Een eerste gepubliceerd boek, wat voor gevoelens wekt dat bij je op?

Helena: "Het geeft me een dubbel gevoel. Enerzijds is er opluchting: door middel van dit boek laat ik het verleden voor een deel los. Anderzijds voel ik vooral fierheid omdat het af is geraakt."

Wat zijn zoal de drijfveren achter je schrijverschap?

Helena: "Creativiteit is een krachtige levensenergie en schrijven is mijn vorm van creativiteit. Daarnaast schrijf ik om anderen te leren dat ze in hun persoonlijke groei moeten stimuleren. In het leven maak je namelijk zelf je eigen keuzes. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor je eigen leven."

Had je bepaalde angsten of twijfels in aanloop naar de publicatie?

Helena: "Ik ben huisarts en had wel wat schrik voor de reacties van mijn patiënten op dit boek. Het is nu eenmaal niet evident is om op deze manier de vuile was buiten te hangen. Gelukkig reageerden mijn patiënten best wel positief op het hele gebeuren."

Ellen Van Pelt - Drift

Korte inhoud:

Eloïse, 33, architecte, keert samen met haar man en hun babydochter Louisa na vier jaar terug naar haar geboortestad Antwerpen. De pleinen, straten en huizen brengen haar in een roes van herinneringen. Schijnbaar toevallig loopt Eloïse haar oude vriend Jacob, leider van een kunstenaarscollectief, tegen het lijf. Ze verlaat man en dochter om hem te volgen. Op de avond voor haar vertrek geeft haar moeder haar de schriften die haar vader schreef voor hij dementeerde. Ze leest zijn woorden niet. Eerst wil ze haar eigen verhaal kwijt.

Ellen Van Pelt

Een eerste gepubliceerd boek, wat voor gevoelens wekt dat bij je op?

Ellen: "Ik ben bijzonder blij dat mijn roman af is geraakt en ook dat het goed ontvangen is. Ondertussen ben ik al bezig aan een opvolger."

Wat zijn zoal de drijfveren achter je schrijverschap?

Ellen: "Ik heb altijd al graag geschreven en ik hou bijzonder veel van taal. Ik ben begonnen met het schrijven van kortverhalen, en heb nu de stap gezet om een eerste roman uit te geven."

Had je bepaalde angsten of twijfels in aanloop naar de publicatie?

Ellen: "Veel twijfels drongen zich aan me op. Toen ik het eerste manuscript naar de uitgever stuurde, kreeg ik pas een jaar later reactie. Ik heb het dan zowat volledig herwerkt, want ik merkte dat ik er zelf ook niet volledig tevreden mee was. Om het uiteindelijke resultaat te bereiken heb ik in ieder geval veel gevloekt en gezucht."

De Boekenbeurs loopt nog tot en met 11 november in Antwerp Expo. Ook tijdens de einddagen van het evenement staan tal van vaste waarden én nieuwskomers je er graag te woord.