Deze drie boeken moet Donald Trump dringend lezen

To Kill A Mockingbird, The Great Gatsby, Maus

Maxime

Wie in honderd dagen het hele land eens op orde wil zetten, heeft geen tijd om zich met literatuur bezig te houden. Toch zou het geen kwaad kunnen mocht Donald Trump eens een Amerikaanse klassieker openslaan. BILL helpt hem graag a tiny hand

1. To Kill A Mockingbird - Harper Lee

Alabama, de jaren dertig. In een plattelandsdorpje waar families pas sinds een jaar of tien uitkijken dat neven en nichten niet meer met elkaar trouwen en The Great Depression diepe wonden slaat, beleven Scout en haar broer Jem een zorgeloze jeugd. Hun vader, advocaat Atticus, zorgt ervoor dat ze opgroeien met rechtvaardigheidsbesef. De zwarte huishoudster Calpurnia is het geweten van de kinderen.

Scout, Jem en hun vriendje Dill zijn geobsedeerd door buurman Arthur 'Boo' Radley, die nooit zijn huis verlaat. Tijdens een drukkende zomer neemt Atticus de verdediging van Tom Robinson op zich, een zwarte man die ervan beschuldigd wordt een blanke vrouw te hebben aangerand. Scout en Jem ondervinden al snel dat alle nette mensen van het dorp hun oordeel al klaar hebben. En zij, als kinderen van niggerlover Atticus, zijn ook niet langer veilig.

Wat Trump hiervan kan leren?

  • Ten eerste: bemoei je niet met het gerecht. Hoewel alle bewijzen overduidelijk zijn, kiest de jury voor de makkelijkste oplossing.
  • Ten tweede: investeer in onderwijs. Scout belandt in de klas met white trash kids die enkel de eerste schooldag komen opdagen en nooit meer leren schrijven dan hun eigen naam. 
  • Ten derde: rassensegregatie mag echt wel uit de wereld verdwijnen.  

Inspirational quote voor Trump: 

"I think there's just one kind of folks. Folks."

De Mexicanen, los very bad hombres, zullen het hem in dank afnemen.

2. The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

The Roaring Twenties: jazz, gin en de charleston. Nick Carraway wordt de buurman van de steenrijke zakenman Jay Gatsby. Alleen wordt nooit echt duidelijk waarmee Gatsby precies zijn geld verdient. Is hij een avonturier, erfgenaam of gangster? Wat doet het ertoe? Hij organiseert de wildste feestjes waar iedereen welkom is. Elke avond gaat hij aan het water staan en strekt zijn handen uit naar het groene licht afkomstig van de jachthaven van de Buchanans.

Gatsby vertrouwt Nick toe dat hij die feesten enkel organiseert in de hoop dat zijn jeugdliefde Daisy ooit komt en hij met haar kan weglopen.

Pittig detail: Daisy is inmiddels getrouwd met Tom Buchanan, maar daar trekt Gatsby zich niets van aan. Als door de goden gezonden, blijkt Nick, de old sport,  een verre neef te zijn van Daisy. Cupidogewijs arrangeert hij een ontmoeting. Met alle fatale gevolgen vandien.

Wat kan Trump hiervan leren?

  • Ten eerste: nooit gaan stoken in andermans huwelijk. Handjes af van die poesjes.
  • Ten tweede: neem nooit een trophy wife. Tom trouwde met Daisy omwille van het geld en vogelt er intussen vrolijk op los met alles wat een rok draagt. Gatsby is de enige man die wat moeite doet om Daisy als persoon te zien.
  • Ten derde: nooit louche zaakjes doen en dan verwachten dat er geen vragen worden gesteld.

Inspirational quote voor Trump:

"In my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I've been turning over in my mind ever since. 'Whenever you feel like criticizing any one,' he told me, 'just remember that all the people in this world haven't had the advantages that you've had."

Wij hadden ook allemaal graag a small loan van een miljoen dollar van papa gekregen.

3. Maus - Art Spiegelman

Laten we het er allemaal over eens zijn dat de Holocaust en de concentratiekampen niets minder zijn dan vleesgeworden gruwel. Art Spiegelman laat zijn vader Vladek vertellen hoe hij als Poolse jood steeds meer werd opgejaagd door de nazi's en Poolse collaborateurs en uiteindelijk terechtkomt in Auschwitz.

Het enige wat hem op de been houdt, is het verlangen om zijn vrouw Anja terug te vinden, zodat ze samen op zoek kunnen gaan naar hun vermiste zoon Richieu. Hij overleeft de oorlog, maar waar hij ook gaat, hij kan de oorlog niet van zich afzetten. Hij wordt een verbitterde grijsaard die niks anders kan dan overleven. 

Wat Trump hiervan kan leren?

In vredesnaam, begin niet met "Het is allemaal de schuld van die en die!" Gewoon niet doen. Nie wieder. De wereld is al wreed genoeg zonder het fascisme.

En ontsla woordvoerder Sean Spicer die wist te vertellen dat "zelfs Hitler niet zo ver is gegaan om gas te gebruiken in de kampen." 

Inspirational quote voor Trump:

"No darling, to die it's easy... But you have to struggle for life!"

Het is een moeilijk bestaan, elk weekend golfen in Mar-a-Lago en de wereld op zijn kop zetten door te brallen op Twitter. Brigitte Kaandorp heeft een boodschap voor je.