Deze drie genomineerden voor de ECI Literatuurprijs zijn écht jouw tijd waard

Annelies Verbeke - Marijke Schermer - Daniël Rovers

Karsten Bellis

Deze week (9/11) werd de ECI Literatuurprijs uitgereikt, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek met een bijhorende geldprijs van 50.000 euro. BILL-reporter Karsten verslond de afgelopen maanden als lid van de lezersjury de zes romans uit de shortlist. Dit zijn zijn ultieme tips:

3. Halleluja – Annelies Verbeke

Annelies Verbeke trok mij als puber de wereld van de betere literatuur in met haar debuutroman Slaap!. Intussen is Verbeke goed bezig zichzelf de titel "Koningin van het kortverhaal" toe te eigenen. 

Halleluja is een mooi en strak gecomponeerde bundel van 15 verhalen die op het eerste gezicht weinig tot niks met elkaar te maken hebben. Maar de exemplarische functie van elk van deze verhalen wordt sneller duidelijker dan je zou verwachten. Met een hoge herkenbaarheidsfactor en een bijna lachwekkende, satirische stijl verlies je als lezer de gewoonlijke nood aan samenhang en laat je je moeiteloos meedrijven op de golfjes die Verbeke vanuit haar schrijfkamer op de wereld afstuurt.

Het boek roept vragen op, daagt je uit tot intensief fantaseren en vergeet ondertussen niet de menselijkheid die in elk van ons zit te omarmen. Voor lezers die geen fan zijn van lang uitgesponnen en complexe verhalen is Halleluja de must read van 2017.

 

2. Noodweer – Marijke Schermer

Zoals een traumatische ervaring je overvalt om daarna nooit meer te vergeten, grijpt Noodweer je van bij de eerste pagina’s bij je nekvel om je honderdzestig bladzijden lang strak beet te houden en je uiteindelijk van je stoel te blazen. De innerlijkheid van dit verhaal is aangrijpend en verlossend tegelijk.

Als een volleerde pianiste wisselt Marijke Schermer de witte toetsen der gelukzaligheid af met de zwarte toetsen van pijn en afzien. Met de nauwkeurigheid van een landmeter laat ze de verschillende emoties van hoofdpersonage Emilia naar boven drijven, om ze met de gevoeligheid en empathie van een onderscheiden psychologe voor de lezer te ontrafelen.

Iedereen die weet hoe het voelt om iets onbespreekbaar verborgen te moeten houden en zichzelf hierin volledig durft verliezen, zal zich genadeloos herkennen in dit heerlijk verwoorde drama dat hopelijk ooit een theaterversie krijgt.

 

1.  De Waren – Daniël Rovers

De Waren mag zich sinds kort tot het selecte clubje romans rekenen dat ik op minder dan 24 uur heb uitgelezen. Daniël Rovers is een uitstekende observator en beschikt daarnaast over de zeldzame vaardigheid om deze observaties in de meest geschikte bewoordingen naar buiten te brengen, waarbij hij ook nog eens een onovertroffen gevoel voor timing tentoon spreidt.

Waarschijnlijk ben ik te jong om de beschreven generatie volledig te begrijpen, maar de herkenbaarheid voor mijn eigen levensfase is zo groot dat die twintig jaar leeftijdsverschil een voetnoot vormt bij de pakken levenslessen die in deze roman vervat zitten. Het uit het oog verliezen van vrienden, de zoektocht naar jezelf en je zielsverwant, het verwerken van verliezen en het in toom houden van de euforie. Het zijn allemaal aspecten van deze veelzijdige levensroman die voor ieder van ons een aanknopingspunt in zich meedraagt.