Deze prijswinnende jeugdboeken zijn ook voor jou nog relevant

De winnaars van de Kinder- en Jeugdjury

Anne Scheijnen

Foto’s voor Deze prijswinnende jeugdboeken zijn ook voor jou nog relevant

Garage Gust

Leo Timmers

Over heel Vlaanderen zat de Kinder- en Jeugdjury de afgelopen maanden met hun neus in de boeken. De kinderen en jongeren, verdeeld in zes leeftijdscategorieën, doorwroetten honderden pagina’s met slechts één doel: de mooiste, grappigste, aangrijpendste boeken bekronen met hun prijs.

De zes leeftijdsgroepen maakten dit weekend hun winnaar bekend, en dat ze smaak hebben, staat buiten kijf. Omdat we bij BILL niet in hokjes denken, zijn we er dan ook van overtuigd dat de winnaars ook meer dan interessant kunnen zijn voor lezers die de leeftijdscategorie al ontgroeid zijn. 

Klusjes en vriendjes

Boek: Garage Gust

Auteur: Leo Timmers

Gust klust. Al zijn vrienden komen bij hem langs en Gust biedt hen steeds een helpende hand. Dit mooie prentenboekje is geschikt voor een brede leeftijdsgroep: het leert kleuters hoe belangrijk vriendschap is en twintigers hoe ze een lamp moeten vervangen.

Hét boek tegen FOMO

Boek: Wacht!: het anti-verveelboek van Tante Bees en Tante Toes

Auteurs: Mieke Dobbels en Vicky Lommatzsch

We leven in een wereld waar snelheid en efficiëntie sleutelwoorden zijn. Wachten, dat haten we. Gelukkig hebben Mieke Dobbels en Vicky Lommatzsch iets op gevonden: Wacht! Staat vol leuke spelletjes en grapjes. Ideaal voor als de trein weer eens vertraging heeft, maar je smartphone leeg is.

Whodunit tussen de sterren

Boek: De maan-zaak

Auteur: Stuart Gibbs

Niemand is vies van een goede thriller, en dat is exact wat De maan-zaak is. In 2041 wonen mensen voor het eerst op de maan, maar na een paar dagen wordt dr. Ronald Holtz dood teruggevonden. De twaalfjarige Dashiell trekt op onderzoek. Witse meets Star Wars, met andere woorden.

Zelfmoord bespreekbaar gemaakt

Boek: Waar het licht is

Auteur: Jennifer Niven

Theodore heeft zelfmoordgedachten en Violet kan haar overleden zus niet vergeten. De twee komen elkaar tegen in bijzondere omstandigheden. De thema’s zijn universeel, maar de personages zullen je meeslepen in het aangrijpende verhaal.